Kemény ellenfél a körömgomba

2013. 01. 14.
Szerző: Dr. Draveczki-Ury
Vajon hihetünk-e a televíziós reklámoknak, amikor olyan csodaszereket hirdetnek, amik két hét alatt elmulasztják a körömgombát? Egyáltalán: miben különbözik a körömgomba a többi gombás megbetegedéstől? Kérdéseinkre Dr. Apostol Éva bőrgyógyász-kozmetológus válaszolt.

– Hogyan lesz gombás a köröm?

– A leggyakoribb eset, hogy megsérül, és így hajlamosabb lesz a fertőzésekre. Ehhez nem szükséges feltétlenül nyílt sérülés vagy az, hogy a köröm letörjön: az is elég, ha megnyomja a cipő, és máris sérülékenyebbé válik. A nyilvános fürdők, wellness-központok, tornatermek, fitnesstermek látogatása szintén fokozza a fertőzésveszélyt, hiszen ezeken a helyeken jellemzően hemzsegnek a kórokozók. Az is gyakori, hogy valaki pl. belerúg a szekrény sarkába, leesik a körme, majd begombásodva nő vissza.

– Mik a jelei a körömgombának? Mikor kell arra gyanakodnunk, hogy ilyen jellegű megbetegedéssel állunk szemben?

– A tünetek elég tipikusak: a köröm megvastagszik, csúnyán elszíneződik, és kikaparható törmelék található alatta. Ennek az az oka, hogy ilyenkor levegőréteg képződik a köröm és a körömágy között. Az elszíneződés a fonalas és a sarjadzó gombák esetében egyaránt jellemző, míg az a bizonyos sárgás megvastagodás inkább csak az utóbbiaknál fordul elő. A fonalas gombák esetében a köröm fokozatosan eltűnik a körömágyról – ami egyébként a sarjadzó gombáknál is begyullad. A penészes fertőzések pedig zöldes foltokkal járnak.

– Miként lehet biztosan kimutatni a körömgombát?

– Akárcsak az összes többi gombás megbetegedést: tenyésztéssel, esetleg mikroszkópos vizsgálattal.

– Vagyis otthon, házilag nem nagyon lehet megállapítani, hogy erről vagy más fertőzésről van-e szó?

– Mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, mert a tünetek könnyen összekeverhetők más bőrbetegségek jellemzőivel. Ezek közül a pikkelysömör a legnyilvánvalóbb, de akár a melanómának is lehetnek hasonló velejárói a körömre nézve, amikor anyajegyek képződnek a köröm alatt. Éppen ezért ne halogassuk a vizsgálatot, ha hasonló tüneteket észlelünk magunkon.

– A kéz körmeinél mennyiben térnek el a tünetek?

– Semennyiben, teljesen ugyanilyenek. A kéz a hétköznapokban még jobban ki van téve a fertőzésveszélynek, mint a láb, de általában még így is enyhébb a tünetek megjelenési formája a kézen. Itt kiemelt rizikófaktort jelent, ha valaki műkörmöt visel, hiszen ilyenkor eleve nagyon le kell reszelni a körmöt a felhelyezéshez, ez pedig már önmagában fokozott sérülésveszélyt jelent. Azt természetesen nem mondanám, hogy ne viseljünk műkörmöt, mert megfelelő eljárás és higiénia mellett normális esetben ilyenkor sem történik fertőzés, de tény, hogy a kéz körmeinek gombás megbetegedése gyakoribb a műköröm viselésekor.

– Mennyire döntenek genetikai adottságok abban, hogy valaki hajlamos-e a körömgombás megbetegedésekre vagy sem?

– Nagyjából ugyanannyiban, mint más megbetegedéseknél. Tehát egyértelműen számít a hajlam is. Van, aki soha életében nem szerez ilyen fertőzést, mások pedig folyamatosan küszködnek vele. Általánosságban elmondható: ha valaki egyszer körömgombás lesz, az a jövőben nagyobb eséllyel szembesül ismét a problémával. Ami az egyébb megoszlásokat illeti: elsősorban idős korban gyakoribbak a tünetek, amikor már gyengébb a vérkeringés, és ugyanezért mindenféle érszűkületes megbetegedésnek is gyakori velejárója a körömgomba.

– Mennyi idő alatt gyógyulnak a hasonló megbetegedések?

– Ez attól is függ, mikor fordulunk orvoshoz, de az biztos, hogy a beteg köröm lenövését minden esetben meg kell várni. Ez a kéz körmeinél három-hat, a lábkörmöknél hat-tizenkét hónap. Vagyis fél évvel szinte biztosan számolnunk kell. Nagyon dühítenek a televízióban azok a reklámok, amelyekben azzal hirdetnek egyes készítményeket, hogy két hét alatt elmulasztják a körömgombát, ez ugyanis fizikailag lehetetlen. Teljesen értelmetlen sok ezer forintba kerülő termékeket megvenni ilyen reményekkel, mert két hét alatt biztosan nem múlik el a betegség.

Mi történik, ha valaki nem kezelteti a körömgombát?

– Nagyon extrém következményektől nem kell tartani, de orbánc például könnyen kialakulhat, ha nem fordulunk időben orvoshoz. Ez nem veszélyes, ám roppant kellemetlen betegség.

– A legtöbb gombás megbetegedés elmulasztásához szigorú életmódbeli szabályokat kell betartanunk. Állnak-e ezek a megkötések a körömgomba esetén is?

– Ha valaki mondjuk candida-fertőzést kap, annak valóban nem javasolt pl. márványsajtot ennie, hiszen ettől a szervezetben csak még jobban felszaporodnak a gombák. Ugyanígy nem javasolt a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túl fűszeres táplálkozás sem. A körömgomba esetében azonban nem szükséges efféle diétákat tartani, ezzel más a helyzet, hiszen eleve egy elszarusodott közegről van szó, amibe már nem tudnak beépülni a gombák terjedését ösztönző anyagok.

Forrás. www.mypin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!