Egészségünket védő táplálékok
A bor és a sör csökkenti az agyvérzés veszélyét
Hetente egy pohár bor vagy sör jelentősen csökkentheti az agyvérzés kockázatát. A Harvard Egyetem és a Bostoni Klinika kutatása szerint már kis mennyiségű alkohol is több mint ötödével képes csökkenteni az agyvérzés veszélyét.
Az amerikai kutatók eddig a kis mennyiségben fogyasztott bort csak a szívinfarktus megelőzésére tartották hasznosnak. Az Egyesült Államokban végzett legfrissebb vizsgálat során – melyben 40-84 éves férfiakat több mint 17 éven át figyeltek – arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy kapcsolat áll fönn az agyvérzés és az alkoholfogyasztás között. Azok közül, akik magukat szigorúan tartották az orvosi előírásokhoz, és hetente legfeljebb egy pohár bort vagy sört fogyasztottak, senki sem kapott agyvérzést. „Az alkohol kis mértékben valóban képes segíteni” - állítja Julie Buring, a tanulmány egyik szerzője, aki szerint „ez nemcsak a férfiaknál, hanem a nőknél is érvényes: segít az artériák tisztításában és javítja a vérkeringést”.
Ne gondoljuk viszont, hogy a nagyobb mennyiség jobb eredményt hoz. Ellenkezőleg: aki rendszeresen többet iszik egy pohár bornál vagy sörnél, jelentősen növeli a szívinfarktus vagy az agyvérzés kockázatát. A nőknél ehhez még a mellrák növekvő veszélye, valamint terhességben a magzat súlyos károsodása is hozzáadódik.
Napi egy narancs megakadályozza az epekövek képződését
Naponta egy narancs elfogyasztása megvéd az epekövek keletkezésétől. Erre az eredményre jutottak amerikai tudósok 13 300 férfi és nő bevonásával végzett hosszú távú vizsgálatuk során. Az orvosok becslése szerint az Egyesült Államokban több mint 19 millió lakosnak van epeköve, ráadásul kétharmaduk nő. „C-vitamin adagokkal meg lehet előzni az epebetegségeket" - jelentette be dr. Joel Simon kaliforniai kutató. Megállapítása szerint „az alacsony C-vitamin szinttel rendelkező személyek gyakrabban kaptak epebetegségeket”. Ez főleg a nőknél fordul elő, akik bizonyos hormonok miatt lényegesen gyakrabban szenvednek a fájdalmas epekövek miatt. Napi egy narancs elfogyasztásával az epekövek kialakulása megelőzhető.
A zöldségek védik a szemet
Nemcsak a sárgarépa tesz jót a szemnek. Az 50 éven felülieknek bőven kellene káposztát, brokkolit, fejes salátát, parajt vagy friss petrezselymet fogyasztaniuk. Ezt ajánlják a táplálkozástudomány spanyol szakemberei, mert a zöldfőzelékek képesek megvédelmezni a szemben lévő „sárga foltot” (macula lutea) az időskori elcsökevényesedéstől. A „sárga folt” degenerálódása a leggyakoribb oka az időskori vakságnak. A szakemberek bebizonyították, hogy a zöldfőzelékekben előforduló anyagok antioxidánsként hatnak és képesek megvédeni a szemet a szabad gyökök és az UV-sugarak károsító hatásától. Tehát: együnk zöldséget minden mennyiségben!
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!