Egészségünket védő táplálékok

Szerző: Szimpatika
Sokszor nem is gondolnánk, hogy milyen sok egészségünket védő összetevő található mindennapi táplálékaink között. Persze csak akkor, ha fogysztásukkal nem esünk túlzásba. Mert a túlzott fogyasztás még gyümölcsökből, zöldségekből sem egészséges. A jelszó az lehetne: „Változatosan és mértékkel”.

A bor és a sör csökkenti az agyvérzés veszélyét

Hetente egy pohár bor vagy sör jelentősen csökkentheti az agyvérzés kockázatát. A Harvard Egyetem és a Bostoni Klinika kutatása szerint már kis mennyiségű alkohol is több mint ötödével képes csökkenteni az agyvérzés veszélyét.

Az amerikai kutatók eddig a kis mennyiségben fogyasztott bort csak a szívinfarktus megelőzésére tartották hasznosnak. Az Egyesült Államokban végzett legfrissebb vizsgálat során – melyben 40-84 éves férfiakat több mint 17 éven át figyeltek – arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy kapcsolat áll fönn az agyvérzés és az alkoholfogyasztás között. Azok közül, akik magukat szigorúan tartották az orvosi előírásokhoz, és hetente legfeljebb egy pohár bort vagy sört fogyasztottak, senki sem kapott agyvérzést. „Az alkohol kis mértékben valóban képes segíteni” - állítja Julie Buring, a tanulmány egyik szerzője, aki szerint „ez nemcsak a férfiaknál, hanem a nőknél is érvényes: segít az artériák tisztításában és javítja a vérkeringést”.

Ne gondoljuk viszont, hogy a nagyobb mennyiség jobb eredményt hoz. Ellenkezőleg: aki rendszeresen többet iszik egy pohár bornál vagy sörnél, jelentősen növeli a szívinfarktus vagy az agyvérzés kockázatát. A nőknél ehhez még a mellrák növekvő veszélye, valamint terhességben a magzat  súlyos károsodása is hozzáadódik.


Napi egy narancs megakadályozza az epekövek képződését

Naponta egy narancs elfogyasztása megvéd az epekövek keletkezésétől. Erre az eredményre jutottak amerikai tudósok 13 300 férfi és nő bevonásával végzett hosszú távú vizsgálatuk során. Az orvosok becslése szerint az Egyesült Államokban több mint 19 millió lakosnak van epeköve, ráadásul  kétharmaduk nő. „C-vitamin adagokkal meg lehet előzni az epebetegségeket" - jelentette be dr. Joel Simon kaliforniai kutató. Megállapítása szerint „az alacsony C-vitamin szinttel rendelkező  személyek gyakrabban kaptak epebetegségeket”. Ez főleg a nőknél fordul elő, akik bizonyos  hormonok miatt lényegesen gyakrabban szenvednek a fájdalmas epekövek miatt. Napi egy narancs  elfogyasztásával az epekövek kialakulása megelőzhető.


A zöldségek védik a szemet

Nemcsak a sárgarépa tesz jót a szemnek. Az 50 éven felülieknek bőven kellene káposztát, brokkolit, fejes salátát, parajt vagy friss petrezselymet fogyasztaniuk. Ezt ajánlják a táplálkozástudomány spanyol  szakemberei, mert a zöldfőzelékek képesek megvédelmezni a szemben lévő „sárga foltot” (macula lutea) az időskori elcsökevényesedéstől. A „sárga folt” degenerálódása a leggyakoribb oka az időskori vakságnak. A szakemberek bebizonyították, hogy a zöldfőzelékekben előforduló anyagok antioxidánsként hatnak és képesek megvédeni a szemet a szabad gyökök és az UV-sugarak károsító hatásától. Tehát: együnk zöldséget minden mennyiségben!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!