Jó tanácsok cukorbetegeknek az ünnepek idejére

Szerző: Szimpatika
Az ünnepi időszakban a legtöbben felfüggesztik az egészséges életmódjukat, kevesebbet sportolnak és átadják magukat a gasztronómiai élvezeteknek. A cukorbetegek azonban a karácsonyi lakomák alatt sem feledkezhetnek meg a diétáról és a vércukorszintjükről. Az alábbi tanácsok megkönnyíthetik a diabétesszel élők ünnepi időszakát.

Hazánkban is sokakat érint a cukorbetegség, több mint 700 ezer diagnosztizált egyén szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben. Túlnyomó többségük az utóbbi típusban szenved, és sajnos sok a diagnózis nélkül élők száma is. A cukorbetegeknek az ünnepek alatt is kiemelten oda kell figyelniük a betegségükre.

Az egészséges táplálkozás és a megfelelő étkezésre való törekvés fontos része a diabétesz kezelésének és a vércukorszint szabályozásnak. A cukorbetegség karbantartása és kezelése az ünnepek alatt azt jelenti, hogy ugyanúgy, vagy még nagyobb figyelemmel kell betartani az étkezési időket és az adott étkezések mennyiségi és minőségi előírásait, mint az év többi napján. Ahhoz, hogy a betegek ne csábuljanak el az ünnepi asztalnál, nagyon fontos a fegyelem és az előre tervezés. Íme néhány tipp, hogy könnyebb legyen az érintetteknek az ünnepi időszak:

Készítsünk étkezésitervet!

Könnyű elcsábulni az ünnepek alatt a körülöttünk lévő sok finom étel hatására, azonban az étkezési terv betartása kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott vércukorszint szempontjából. Ahogy vásárolni sem tanácsos éhesen elmenni, úgy az étkezési tervet sem ajánlott éhesen megtervezni, mert könnyen túlzásokba eshetünk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az alkoholos italok fogyasztását is előre meg kell tervezni és pontosan be kell osztani, mert ezeknek magas lehet a kalória és szénhidrát tartalmuk, ezért megemelhetik a vércukorszintet, de adott esetben szerepük lehet az alacsony vércukorszinttel járó rosszullét kialakulásában is. Az étkezési tervet érdemes megosztani a családtagokkal is, hogy ne kínáljanak olyan ételekkel, amik nem szerepelnek a tervben.

Mozgásra ilyenkor is szükség van!

Ünnepek alatt még nehezebb rávenni magunkat a mozgásra. Nagyobb a kedv, ha az egész család együtt mozog, menjünk el sétálni vagy játsszunk olyan játékokat, amelyek fizikai aktivitást igényelnek, például labdajátékok, futás, télisportok.

Vércukorszintmérés

Az ünnepi időszak alatt érdemes több vércukorszintmérést beiktatni, hogy még időben észre vegyük a vércukorszint ingadozását.

Amennyire lehetséges, kerüljük a nassolást!

Az ünnepek alatt igazán nagy kihívást jelent a folyamatos evés elkerülése. Ha ránk törne a nassolhatnék, akkor próbáljuk meg elterelni a figyelmünket, vagy igyunk meg egy pohár vizet, esetleg egy csésze teát. Természetesen megesik, hogy nem mindig sikerül betartani az étkezési tervet és elcsábulunk egy-egy finom falatnak, azonban próbáljunk arra törekedni, hogy ebből semmiképpen ne alakuljon ki rendszer.

Ízek kiélvezése

Ahhoz, hogy tartani tudjuk az étkezési tervet és ne kelljen azt nézni, hogy a többiek esznek, „lassuljunk le” és élvezzük ki jobban az ízeket. Amikor pedig mindenki befejezte az étkezést, minél hamarabb szedjük le az asztalt, hogy ne maradjon szem előtt a kísértés!

Legyen zöldség a tányéron!

Ügyeljünk arra, hogy minden étkezésben legyenek olyan zöldségek, melyek minimális mennyiségű keményítőt tartalmaznak, ugyanakkor hozzájárulnak a megfelelő szénhidrátbevitelhez és ahhoz, hogy a teltségérzet tovább megmaradjon. Tökéletes köret lehet az ünnepi menünél például a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol vagy a paraj!

Ha vendégünk érintett cukorbetegségben, készüljünk rá!

Amennyiben cukorbeteg vendég érkezik hozzánk az ünnepek alatt, biztosan értékelni fogja, ha külön készülünk neki olyan édességgel vagy üdítővel, amit ő is fogyaszthat. Ma már rengeteg alternatív cukorhelyettesítő elérhető, melyek két csoportjának alapvető különbsége, hogy cukorpótlónak (pl. eritrit, xilit, laktit) vagy energiamentes/intenzív édesítőnek (pl. ciklamát, szukralóz, sztívia) minősülnek. Használatuk előtt mindenképpen tájékozódjunk a számunkra vagy vendégünk számára leginkább megfelelő megoldásról.

A hideg időben se feledkezzünk meg a megfelelő lábápolásról!

Ez azért fontos, mert a diabétesz károsítja a lábat ellátó idegeket és az ereket, emiatt az érintetteknél előfordulhat, hogy nem érzik a lábukban a nyomást vagy a fájdalmat, így könnyen úgy szerezhetnek sérüléseket, hogy észre sem veszik őket. Ezek a sérülések a rossz vérellátás miatt lassabban gyógyulnak, így könnyen elfertőződhetnek vagy fekélyek is kialakulhatnak. Annak érdekében, hogy megelőzzük ezeket a szövődményeket, minden nap érdemes átnézni a lábak állapotát, továbbá válasszunk kényelmes és vízhatlan meleg cipőt, hidratáljuk megfelelően a lábfejet, cseréljünk lábbelit és zoknit, ha átázott a cipő. A lábon kialakult sebeket, repedéseket folyamatosan figyelni kell, és amennyiben azok nem akarnak gyógyulni, mindenképpen mutassuk meg orvosnak, hogy időben megkezdődhessen a célzott terápia.

Figyeljünk a pontos gyógyszerbevitelre!

Az ünnepi rohanásban könnyen megfeledkezhetünk a gyógyszerek bevételéről, aminek akár súlyos következményei is lehetnek. Ezért mindig ügyeljünk arra, hogy a megszokott időben adjuk be vagy vegyük be gyógyszereinket.

A lábápoláson kívül gondoskodni kell a gyógyszerek megfelelő hőmérsékleten való tárolásáról is!

A legtöbb készítménynek nem tesz jót a szélsőséges hőmérséklet, így ha valaki magával viszi a gyógyszereit például munkahelyére, semmiképpen ne felejtse őket a hidegben parkoló autóban.

Bízunk benne, hogy a fenti tanácsok megkönnyítik a cukorbetegséggel élők ünnepi időszakát, és teljes mértékben át tudják adni magukat az ünneplésnek, miközben nem feledkeznek meg az egészségükről sem.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!