Van-e jövője a hagyományos gyógyításnak és a gyógynövényeknek?

Szerző: Szimpatika
Nehezen hozzáférhetők a vadon élő gyógynövényekkel kapcsolatos korszerű ismeretanyagok, emellett a tradicionális tudás lassan homályba vész – derült ki a Traditional and wild projekt eddigi kutatásaiból. A projekt vizsgálatai alapján oktatási anyagok készülnek, valamint októberben átadták az első elkészült tájházat is, Kunadacson.
A projektben részt vevő négy ország és kilenc partnerszervezet eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a növényekkel kapcsolatos hagyományok ma Közép-Európában igen nehezen hozzáférhetők, nyomon követhetők. Mind a környező országokban, mind hazánkban olyan jelentőssé vált a mediatizált, olykor féltudományos információk áramlása, hogy eltörpülnek a helyi, felmenőktől származó ismeretanyagok, különösen azok, amelyek nincsenek leírva. Az utóbbi évtizedekben a média és a szakirodalom szinte mindenkit elért, de - akár helyesen, akár hibásan - rárakódott azokra az ismeretekre, amit még az ember elődeitől szerezhetett. A hagyományos információkért igen mélyre kell nyúlni, s nehéz kiválasztani a sok egyébből.



A projektben részt vevő kutatók azonban úgy tapasztalják, hogy van esély a hagyományok, ősi tudás és a korszerű, tudományos tapasztalatok alapján újat és értékeset létrehozni. Azonban ehhez nem csak korszerű ismeretekre, hanem az idős emberek tudásanyagára is szükség van, a múlt és a helyi értékek tiszteletére és arra, hogy a kis településeken ismerjék fel újra a környező természet kincseit, azok potenciális hasznát.

A Traditional and wild projekt négy ország és kilenc partnerszervezet tevékenységét fogja össze. A projekt célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze a vadon élő gyógynövényekkel kapcsolatos népi hagyományokat, értékes ismereteket és gyakorlati megoldásokat. A projekt számára biztosított időszak – 2011-2014 – végére a résztvevő szervezetek olyan gazdasági modellt dolgoznak ki, amely célja egyrészt a természettel kapcsolatos hagyományok megőrzése és továbbadása, másrészt az, hogy a vadon élő növények korszerű gyűjtési és feldolgozási módját megismertetve megélhetési alternatívát nyújtson az alacsony foglalkoztatású területek lakóinak.

Etnobotanikai felmérések

Az eredmények eléréséhez a Traditional and wild projekt keretében az együttműködő szervezetek négy ország hat régiójában - Csehországban, Szlovéniában, Lengyelországban és természetesen Magyarországon - készítettek etnobotanikai felmérést, amelynek keretében feltérképezik és értékelik a lakosság etnobotanikai ismereteit. Hazánkban a Kiskunság és az Ormánság e felmérések súlypontja. A felmérések segítségével választ kapunk arra, hogy ismerik-e, észreveszik-e a gyerekek és a felnőttek a könyező természet kincseit, értékeit.

Foglalkoztatási lehetőségek kialakítása

Megfelelő gyűjtés esetén a helyben, természetben gyűjtött fajok - bodza, csalán, cickafark, orbáncfű, csipkerózsa stb. – nagyban is értékesíthetők. A projekt feltárja az ehhez szükséges szervezési, gazdasági hátteret, illetve ennek régió- vagy országspecifikus vonásait. A projekt eddigi tapasztalatai szerint a helyi, fenntartható és szakmailag kifogástalan gyógynövény-gyűjtésnek létező gazdasági potenciálja van, azonban az ehhez szükséges korszerű ismeretanyag többnyire nem áll a helyiek rendelkezésére. Megismertetésére oktatási anyagokat dolgoznak ki a projekt keretében.



Oktatás

A természet kincseit értő módon csak úgy hasznosíthatjuk, ha ismerjük pontos szabályait és gondolunk a következő nemzedékekre is. A projekt résztvevői írott és képes tananyagokat készítenek és teszik mindenki számára elérhetővé hat nyelven, helyi kurzusokat szerveznek és oktatófilmet forgatnak. Ezekben az anyagokban összefoglalják a fenntartható növénygyűjtés írott és íratlan szabályat, a vonatkozó hazai és nemzetközi előírásokat, valamint bemutatják a gyógynövénygyűjtés lehetőségeit, praktikáit. Az elkészült oktatási anyagok ezen a linken érhetők el.

Termékfejlesztés

A természet adta növényi kincsek jól hasznosíthatók kisebb léptékben is, legyen szó saját magunk vagy a helyi közösség illetve régiós piac számára előállított termékekről: lekvár, likőr, savanyúság, szárított fűszer, dísznövény kötészeti alapanyag, klasszikus szappan vagy aromás olaj stb. Ehhez azonban nemcsak a növények tulajdonságait kell ismernünk, hanem a piaci feltételeket is. A projekt feltérképezi a vadon termő növények hasznosítására épülő, különböző típusú termékek kifejlesztésének lehetőségeit. A termékekhez csomagolást és grafikai tervet készítenek, egységes termékimázzsal.

Bemutató terek

Érdekes és szakmailag jól felszerelt bemutató tereket hoznak létre öt régióban, amelyek a képzést és az információk átadását segítik a szélesebb népcsoportok számára, az iskolásoktól kezdve a helyi lakosokon át a kutatókig. Az első ilyen bemutató tér már elkészül Kunadacson, átadására 2012 október végén került sor.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!