Szépség ABC

2012. 11. 12.
Szerző: Szimpatika
Ma már nem csak az élelmiszereken, de a kozmetikai termékeken is rengeteg olyan információ található, amelyről nem mindenki tudja, mit jelent, mire jó, mire nem. Összeállításunkban néhány leggyakoribb kozmetikai alapanyagról és segédanyagról gyűjtöttünk össze információt. S ezeket betűrendbe raktuk.

Aloe Vera:
Több mint 100 hatóanyagot tartalmaz. A leveleiből nyert gélszerű anyag fokozza a sejtregenerációt, rengeteg nedvességet továbbít a bőrbe, és segít a nap okozta leégés tüneteinek enyhítésében.

Ananász
Az ananász gyümölcssavtartalma serkenti a bőr anyagcseréjét és tisztítja is. Így kiváló a cellulitisz kezelésére, elfogyasztva is segíti a zsírégetést.


A-vitamin sav
Orvos javaslatára alkalmazzák aknés, illetve korán öregedő bőr kezelésében. Hatásmechanizmusának lényege, hogy a sav eltávolítja a felső bőrréteget, helyet adva így az új, sima bőrrétegnek.

Botox
Ez egy ránctalanító hatású idegméreg rövidítése. Az érintett bőrfelületbe beinjektálják, ott megbénítja az izmot úgy, hogy pl. a homlok ráncolása megszűnik. (A beavatkozás hatása 6 hónapig is eltart.)

Cellulitisz
Kialakulásának oka a gyenge kötőszövet és az elégtelen vérellátás. Ennek következtében lelassul a bőr anyagcseréje. Segíthet a sportolás a masszázs és azok a krémek, melyek serkentik a vérkeringést, valamint a zsírszegény étrend.

Cink
Ez a nyomelem gátolja a sejtkárosító szabadgyökök képződését, és elősegíti a sejtmegújulást.

Elasztin
Ez biztosítja a bőr rugalmasságát. A napsugárzás és a növekvő életkor hatására megvastagodnak a rostok, és vesztenek elasztikusságukból. A következmény: a bőr élettelenebbé válik, és ráncosodni kezd. Az elasztint tartalmazó krémek fokozzák az új rostok képződését.

Gelee royale
A méhek fején levő mirigy váladéka, ami a méhkirálynő táplálékául szolgál. Krémekben serkenti az adott terület vérellátását, valamint a sejtek megújulását.

Gyümölcssavak
Az ún. AHÁ-kat, (angolul: alpha-hydroxy-acids) citrusfélékből vagy szőlőből nyerik. Krémekben vagy maszkokban radírozó hatást vált ki, és serkenti a sejtképződést.

Ilang-ilang
Az ázsiai fa virágja a jázminéhoz hasonló illatot áraszt. Sok parfümben és szappanban is megtalálható. Samponokban alkalmazva az ilang-ilang-olaj szabályozza a fejbőr zsírképzését.

Jojoba
Az azonos nevű dél-amerikai cserje kivonata. Olaja hasonló bőrünk zsírjához; gyorsan beszívódik, és kisimítja a száraz, érdes felületet. Samponokban csillogóvá teszi a hajat.

Maszkok
Borogatásként (lágy állagát megőrzi) vagy maszkként (megszilárdul) nagyon erős ápoló hatással bírnak, mivel minden bőrfunkciót serkentenek. Összetételük szerint hidratálnak, tisztítanak, feszesítenek vagy megnyugtatnak.

Nyirokdrenázs
Masszázstechnika. A nyirokműkődést serkentik általa. Hatása: a szövetek kisimulnak, a szervfunkciók élénkebbé válnak, és emellett pihentető, nyugtató hatású is.

Olívaolaj
Csodaszer a szépség dolgában: rengeteg vitamint tartalmaz, ami óv a sejtkárosító szabadgyököktől. Bőrápolásra, körömápolásra és az egészséges táplálkozás kiegészítőjeként egyaránt alkalmazható. Az olívaolaj simává varázsolja a száraz bőrt, mivel értékes savakat tartalmaz.

Pigmentfoltok
Ide sorolhatók a májfoltok, a szeplők, és az öregségi foltok. Kiváltó ok: a melanin nevű bőrszínező anyag képződésének zavara. Jó tudni, hogy napozással még élénkebbé válhatnak a foltok, a májfoltok pedig bőrrákká alakulhatnak.

Q10
Szervezetazonos, vitaminszerű enzim. A Q10 minden, a szervezetet felépítő sejt üzemanyaga, és véd a korai öregedéstől.

T-vonal
Ezalatt a homlok, az orr és az áll vonalát értjük, melyek együtt egy T-alakzatot képeznek. Kevert bőrtípus esetén kifejezetten hajlamos a bőr ezen a részen a mitesszerképződésre és a zsírosodásra.


Visszazsírosító anyag
Megtalálható szappanban, a hab- és tusfürdőkben. Mivel a tisztálkodás minden alkalommal zsírt von el a bőrből, a visszazsírosítók átmenetileg átveszik a természetes bőrzsír védelmi funkcióját.


Víz az olajban
A száraz bőr számára készült éjszakai krémek és egyéb készítmények összetevői között található.  Azt jelenti, hogy a víz-olajban-emulzió tartalmaz olyan olajat, ami a legkisebb vízcseppeket is magába zárja. Ezek az ápoló készítmények több zsírt tartalmaznak, mint az olaj-vízben- emulziók.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!