Könnyű és tápláló őszi fogások szakemberektől

2012. 09. 22.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Az ősz folyamán lassan eltűnnek az üzletekből a gusztusos zöldség- és gyümölcsstandok. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, vége a nyári vitamindömpingnek és jöhetnek a téli nehéz ételek, hiszen nem árt feltankolni egy kis „fókazsírt” a nagy hidegre. Ne dőljünk be a könnyebb megoldással kecsegtető kísértésnek, hiszen a hideg őszi és téli hónapokban is számtalan módja van annak, hogy könnyű és tápláló fogásokat készítsünk.

1. lépés: Mi kerüljön a kosárba?

A fagyos őszi-téli napokon jóval kevesebbet mozgunk, inkább bevackoljuk magunkat a fűtött szobába. Ilyenkor észrevétlenül felszaladhat pár plusz kiló is. Kis odafigyeléssel azonban könnyen készíthetünk tápláló és könnyű ételeket. Nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk: a kiegyensúlyozott táplálkozás a boltban, vásárláskor kezdődik. Köztudott, hogy éhesen nem ajánlott elindulni bevásárlókörútra, ezért készüljünk egy listával, amelyen már a tervezett heti menü alapján kereshetjük az élelmiszereket. Mit főzzünk a hideg napokon?

 

-           Készítsünk salátákat, de ne csupán köretnek, hanem önálló ételnek is! Kiadós ebéd vagy vacsora válhat belőlük, ha különféle feltétekkel vagy hozzávalókkal tálaljuk – grillezett lazaccal vagy csirkemell-szeletekkel, grillezett zöldségekkel, magvakkal, kockára vágott sajtokkal.

-           Szolgáljunk fel több sötétzöld, sárga, lila, élénk, piros színű zöldséget, pl. brokkolit, spenótot, céklát, lila káposztát, paradicsomot, kaliforniai paprikát, sütőtököt vagy sárgarépát. A színesebb ételt mindig nagyobb kedvvel fogyasztjuk!

-           Készítsünk joghurtos, balzsamecetes öntetet, de ne keverjük előre a salátához, hanem kínáljuk mellé!

-           A sütőtök a késő őszi szezon nagy slágere, vegyíthetjük burgonyapürével, de tálalhatjuk magában is köretként. A mézzel sütött tök pedig kiváló desszert lehet hideg délutánokon.

-           Főzzünk gyakrabban értékes rostokban gazdag hüvelyeseket, például szárazbabot, borsóféléket, (pl. tarkabab, vörösbab) és lencsét. Készítsük el őket ízesített lében megfőzve, (pl. csontleves, zöldségleves friss fűszerekkel, citromlével, borral), vagy kombináljuk más zöldségekkel!

-           A fehér rizs helyett használjunk hántolatlan (barna) rizst, finomlisztből készült tészta helyett pedig teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát!

-           Vásároljunk sovány húsokat (pl. sovány marha, bárány, csirke, pulyka, sertéskaraj)! Ne féljen kísérletezni! Tudta például, hogy a kecskehús tápértéke magas és kevés zsírt tartalmaz?

-           Álljunk meg néha a halas pultnál is, hiszen hetente legalább egyszer ajánlott omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, pl. lazacot, tonhalat, pisztrángot és heringet is fogyasztani!

 

2. lépés: Mire figyeljünk vásárláskor?

 

A bevásárlásnál nemcsak arra érdemes figyelnünk, hogy mit veszünk, hanem arra is, mi van a címkéken. Nem csak a szavatosságot ajánlatos megnézni, számos hasznos információ található még a csomagolásokon

-           Tartsunk egy gyors érzékszervi vizsgálatot már a boltban: nézzük meg a termék megjelenését, a színét, a látható szennyeződéseket! Amennyiben van lehetőség, akkor az ízét, illatát, szerkezetét, hőmérsékletét és állagát is ellenőrizzük!

-           A csomagolás is sokat elárul, nem csupán az arra nyomtatott információk, de az épsége, tisztasága is!

-           A kényelem sem utolsó tényező, a csomagolás ésszerűsége (visszazárható-e), a csomagolóanyag további felhasználásnak lehetőségei, egy adag mérete, a termék eltarthatósága, az étel elkészítésének egyszerűsége is fontos lehet.

-           Olvassuk el, mi áll a csomagoláson! Az általános információk mellett lényeges a termék eredete, összetétele, elkészítési módja. Napjainkban egyre több gyártó lát el minket a csomagoláson receptekkel, tanácsokkal, érdekességekkel.

-           Figyeljünk a tápértékre is! Az INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) élelmiszer-címkézési rendszer egy felnőtt ember kiegyensúlyozott tápanyag-összetételű étrendjéhez szükséges energia, fehérje, szénhidrát, cukor, zsír, telített zsírsav, élelmi rost és nátrium teljes napi mennyiségét mutatja meg, emellett jelzi azt is, hogy az adott élelmiszer egy adagjának elfogyasztása ennek mekkora részét fedezi.

 

3. lépés: Hogyan készítsük el?

Az alapanyagok okos kiválasztása mellett az elkészítési módra is figyeljünk oda, ha finom és tápláló ételeket szeretnénk az asztalra varázsolni! A konyhában a főzés, sütés során számos olyan bevethető módszer létezik, mellyel mérsékelhető az ételekhez adott zsiradék mennyisége és a hidegben különösen kritikus vitaminveszteség.

 

Ötletek

Forraláshoz:

-           Használjuk a lehető legkevesebb vizet, így csökkenthetjük a vitamin- és ásványianyag-veszteség mértékét!

-           Amennyiben van rá mód, tartsuk meg a főzővizet, és használjuk fel leves-alapként, mártásokhoz vagy rakott ételek elkészítéséhez!

-           A vitamintartalom növelése érdekében az elkészült ételt hintsük meg kevés friss, finomra vágott zöldfűszerrel (pl. petrezselyemmel vagy kaporral)!

lassú főzéshez (abáláshoz):

-           Használjunk nagy átmérőjű lábost!

-           Sok esetben a sót részben vagy egészben kiválthatjuk szárított  zöldfűszerekkel! Ezt a módszert nevezzük ízáthangolásnak.

gőzöléshez:

-           Ízletesebb lesz az étel, ha a gőzöléshez víz helyett valamilyen zamatos folyadékot, például hús-, vagy zöldséglevest, bort, zöldfűszerekkel vagy citrommal ízesített vizet használunk.

pároláshoz, dinszteléshez:

-           A megmaradt vizet felhasználhatjuk szószokhoz vagy levesek alapjaként.

-           Gyorsabban elkészül az étel, ha a lábast szorosan illeszkedő (a lehető legszélesebb és leglaposabb) fedővel fedjük le!

sütéshez:

-           Használjunk egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat, például repce- vagy napraforgó olajat! A húsokat saját levükben is megsüthetjük!

-           A zöldségeket csak minimális mennyiségű olajjal kenjük át, hogy ne szívjanak magukba sok zsiradékot a sütés során!

-           Tálalás előtt távolítsuk el a sötétbarnára vagy feketére színeződött részeket, mert azok karcinogén (rákkeltő) hatású anyagokat tartalmazhatnak!

-           A húsokat olajban való sütés helyett inkább grillezzük vagy süssük meg például sütőzacskóban. Így spórolhatunk az olajjal is.

 

Grillezéshez:

-           A száraz húsok szebben megpirulnak, ezért grillezés előtt itassuk le a szeletek felszínéről a felesleges nedvességet.

-           A grill legyen tűzforró, amikor ráhelyezzük az ételt! Ekkor a hús felületén keletkező réteg „bezárja” a nedvességet, így a hús később is jobban megőrzi nedvesség, vitamin- és ásványianyagtartalmát. .

-           Grillezés előtt ne sózzuk meg a húst! A só hatására a hús levet enged, és nedvességtartalmával együtt elveszíti a benne levő vitaminok és ásványi anyagok egy részét is.

-           Grillező lap használata esetén csak egyszerűen kenjük meg egy kevés növényi olajjal a lapot sütés előtt!

-           Vigyázzunk, nehogy a felesleges páclé vagy zsír a grillezett ételről a forró szénre vagy a fűtőelemekre csepegjen, mert azok mérgező vegyületeket is tartalmazó füsttel éghetnek el.

Sütéshez nagy mennyiségű olajban:

-           Az ételt a lehető leggyorsabban süssük meg! A hosszabb sütési idővel megnő a felszívott olaj mennyisége.

-           Minél kisebb méretű ételt sütünk, annál több zsiradékot szív magába.

-           Tálalás előtt csepegtessük le az olajat az ételről, vagy egy papírtörlővel itassuk fel a felesleget!

-           Az olajat ne használjuk fel többször egymás után!

Sütéshez wokban:

-           Pácolásnál használjunk alacsony zsírtartalmú pácokat, mert akár ennek az olajtartalma is elegendő lehet a sütéshez.

-           Annak érdekében, hogy az étel ne szívjon fel sok zsiradékot, az olajat csak olay-spay-vel finoman permetezzük, vagy ecsettel vékonyan kenjük rá az ételre, esetleg egy kevés olajjal kenjük át a serpenyőt!

-           Ha az étel sütéskor hozzátapad a serpenyőhöz, olaj helyett inkább egy kevés alaplevet vagy vizet adjunk hozzá! Ne növeljük feleslegesen az étel zsírtartalmát.

 

Levesekhez, főzelékekhez:

-           Tejföl helyett használjunk joghurtot annak alacsonyabb zsírtartalma miatt!

-           A krémleveseket a főtt zöldségek turmixolásával sűríthetjük, a főzelékek megfelelő állagát pedig főzelék alappal is elérhetjük, így megspórolhatjuk a lisztes-olajos rántás extra kalóriáit.

 

+1 tanács

Nehéz elképzelni a hűvös estéket egy kis nassolnivaló nélkül. Ne vonjuk meg maguktól ezt az élvezetet, de ügyeljünk a mértékekre! Egy forró kakaó, egy-két kocka csokoládé elég lehet, hogy felpörgessük agyunkat, emellett mindkét finomság magnézimot, foszfort és antioxidánsokat is tartalmaz.

Aszalt gyümölcsök rendkívül magas tápanyag- és rosttartalommal rendelkeznek, így kiváló nassolási alternatívát nyújtanak a kiegyensúlyozott étrend részeként.

 

forrás: Nestlé Életmód Iránytű Hírlevél

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
185 687
Aktív eset:
137 553
Gyógyult:
44 020
Elhunyt:
4 114
Tesztek:
1 548 318
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.11.25. 09:19

A nyitólapról ajánljuk

Novemberi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 760 Ft

46 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 280 Ft

45,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 590 Ft

185 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 990 Ft

29,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta

30 db

1 670 Ft

55,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma - galagonya - fagyöngy kapszula

100 db

3 850 Ft

38,5 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Datif PC® NEO bukkális tabletta

40 db

1 700 Ft

42,5 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Coldrex tabletta

24 db

2 130 Ft

88,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray Plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 040 Ft

204 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

100 g

2 900 Ft

29 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 410 Ft

96,4 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

2 070 Ft

103,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Oscillococcinum® NEO golyócskák

10×3 adag

6 470 Ft

215,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

ACC 200 mg granulátum

30 db tasak

2 110 Ft

70,3 Ft/db tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panadol Baby 24 mg/ml belsőleges szuszpenzió

100 ml

1 720 Ft

17,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 470 Ft

49 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Septolete® Extra citrom-bodza 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 600 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Tussirex Junior köhögés elleni szirup

120 ml

1 800 Ft

15 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Actival Junior rágótabletta

60 db

2 360 Ft

39,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 360 Ft

118 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el