A sok fehérhúsú  gyümölcs és zöldség fogyasztása védhet a szélütés ellen  - idézte holland  kutatók megállapítását pénteken a BBC hírportálja.
 
A  tanulmányban 20 ezernél több felnőtt egészségét követték nyomon tíz  éven át, azt azonban nem tudják a kutatók, miért volt 52 százalékkal  alacsonyabb a szélütés kockázata azoknál, akik sok almát, körtét, banánt  vagy karfiolt ettek.
A Hollandiában lefolytatott tanulmány  indulásakor az önkéntesek részletes kérdőívet töltöttek ki étrendjükről  és életmódjukról. A következő évtizedben így aszerint is vizsgálhatták  az eredményeket, hogy milyen színű gyümölcsök és zöldségek szerepeltek a  résztvevők étlapján.
Úgy találták, hogy a fehér gyümölcsök és  zöldségek fogyasztásának 25 grammos növekedése 9 százalékkal  csökkentette a szélütés előfordulásának kockázatát. A megevett fehér  gyümölcsök és zöldségek több mint felét az alma és a körte tette ki  együttesen. Nem találtak viszont összefüggést a kutatók a zöld (leveles  zöldségek, káposzta, uborka), a narancs és sárga (citrusok) vagy a piros  gyümölcsök, zöldségek fogyasztása és a szélütés kockázatának változása  között.
További kutatásokra van szükség annak megállapítására,  hogy mely összetevők, tápanyagok felelősek a megfigyelt hatásért -  vélekedett Linda Oude Griep kutatásvezető, a Wageningen Egyetem  munkatársa a BBC-nek nyilatkozva. A tanulmányt a Stroke című  szakfolyóiratban ismertették részletesen.