Gyógynövények minden bajra 2.

Szerző: Szimpatika
Nincs étvágya, szédül, bántják a szelek? Feje fáj, vagy csúnyán megfázott? Valami baja mindig van? Vagyonokat költ orvosságokra? Pedig őseink gyógynövényei sokszor olcsóbbak. De éppen úgy vigyázni kell velük, mint a tablettákkal. Hiszen a gyógynövényeknek is lehetnek mellékhatásaik. Lássuk hát, melyik mire jó, s hogy mire kell figyelemmel lenni alkalmazásuk során.

Gyenge a szívem

Piros gyűszűvirág

Szárított leveleinek kivonata erősíti a szív izomzatát. Már évszázadokkal ezelőtt alkalmazták szívpanaszok esetén, de májbetegek és epilepsziások is fogyasztották. Azonban helytelen alkalmazása esetén fejfájás, hányinger, látászavar és kábultság léphet fel.


Nagyon köhögök

Borostyán

A leveléből nyert kivonat jól oldja a lerakódott torokváladékot, enyhíti a bronchitis tüneteit, hatékony köhögéscsillapító és görcsoldó. Régebben a leveléből főzött szirupot fejfájásra alkalmazták. Nincs ismert mellékhatása

Gyulladtak az ízületeim

Fagyöngy

Kivonata lelassítja a sejtosztódást, erősíti az immunrendszert. Kísérő terápiaként gyakran alkalmazzák rákos betegeknél, ízületi gyulladások kezelése során. Őseink olyan varázsitalt készítettek belőle, ami megvéd a szerencsétlenségektől. Később a kuruzslók magas vérnyomásra, menstruációs zavarokra ajánlották. Hidegrázást, lázat, allergiát okozhat.

Migrén kínoz

Őszi margitvirág

Fejfájást megszüntető hatását évszázadok óta ismerik. A szárított leveléből és virágjából nyert hatóanyagát tea formájában árusítják. Terhes anyák nem fogyaszthatják. Ritkán allergiás tüneteket okozhat.

Reumás vagyok

Árnika

Virágja kivonatát fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre, valamint reumás betegségek kezelése során használják. Ekcémás elváltozást okozhat a bőrön.

Torokgyulladásom van

Mirhafa

A mirhafából kivont illóolaj fájdalomcsillapító hatása kiváló. Az ókorban a halottak bebalzsamozására később köhögésre, fogínyvérzésre adták. Öblögetéssel, belélegzéssel elsősorban a torokgyulladás tüneteit enyhíti. Nincs ismert mellékhatása.

Nem tudok  aludni

Levendula

A levendula virágjából nyert illóolaj nyugtató hatású. Fürdővízbe keverve serkenti a  vérkeringést. Jól alkalmazható az idegi alapú gyomorpanaszok esetében, valamint altatóként. Mellékhatása nincs.

Székrekedésem van

Aloé

A leveleiből nyert sűrű lé kiváló hashajtó hatású. Állandó használata veszélyes, mivel fontos ásványi sókat von el a szervezetből. Terhes anyák, szoptató kismamák nem fogyaszthatják. Őseink fejfájás ellen használták, ecettel és rózsaolajjal keverve.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!