Amit izmainkról feltétlenül tudnunk kell

Szerző: Kovács Zsuzsanna
Amikor eljön a nyár, az aktív pihenést, mozgást kedvelők bringatúrára indulnak, a meleg elől az erdőbe, hegyekbe mennek kirándulni, és vannak, akik a medence hűsítő vizét választják. Dr. Uvacsek Martinát, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék egyetemi adjunktusát a nyári sportolásról és a sportsérülésekről kérdeztük.

Nyáron többet mozog az ember, elmegyünk kirándulni, hosszabb biciklitúrára indulunk, illetve a nagy melegben az úszás is jólesik. Az inaktív hétköznapok után, az ülőmunkából felállva mire kell figyelnünk? Ártalmas lehet a hirtelen elkezdett sportolás?

Valóban a kellemesebb idősportolásra csábít, de hirtelen belekezdeni egy intenzív testedzésbe veszélyes lehet. A fokozatosság nagyon fontos szempont, és ha valami teljesen szokatlan mozgásformát keresünk, akkor lényeges, hogy a tényleges szintünknek megfelelő intenzitást és időtartamot válasszuk. A hirtelen elkezdett sport vagy erőn felüli edzésmunka sérülésekhez vezet.

 

Mi történhet, ha túlterheljük az izomzatunkat? Izomláz esetén érdemes pár napig pihenni, vagy már másnap folytathatjuk az edzést?

 

Az izomláznak több oka is lehet: anyagcseretermékek, pl. tejsav felszaporodása az izomban, vagy mikrosérülések. Ha az izomláz tejsaveredetű, akkor az edzést követő napon egy könnyű gimnasztika vagy kocogás nem árthat, ugyanis a keringés felgyorsulása segít eltávolítani az izmokból a tejsavat. A mikrosérülések okozta fájdalom másnap vagy harmadnap enyhül, ott csak a pihentetés javasolt.

 

Ficam, rándulás, szakadás esetén mi az, amit azonnal meg tudunk tenni annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a helyzet?

 

Az elsősegély ezekben az esetekben nagyon hasonló: pihentetés, hűtés, rugalmas pólya alkalmazása és alátámasztás. Ezek a lépések azok, amelyek csökkentik a fájdalmat és az esetleges bevérzés mértékét. Fontos, hogy a hűtés ne fagyasztás legyen, ne okozzunk fagyási sérülést. Az alátámasztás vagy felpolcolás segíti a vénás keringést és a nyirokkeringést, így csökkenthetjük a duzzanatot.

 

Abban az esetben mit kell tennünk, ha hegyi túrázásnál légszomj alakul ki?

 

A légszomj, vagyis oxigénhiány már 1500 méter magaslaton is kialakulhat, ez az egyéntől és annak általános állapotától nagyban függ. Ha kapkodó légzést, nem múló fejfájást és szédülést észlelünk, álljunk meg és pihenjünk, ne menjünk tovább, maradjunk azon a szinten, vagy induljunk el lefelé. A hypoxiás állapot, ha lassan haladunk, automatikusan megszűnhet, hiszen a szervezetünk alkalmazkodik, de akiknél a kompenzáció valami miatt késik vagy nem következik be, azok veszélyben vannak.

 

Hosszabb túra, hegyi túra esetén arra is oda kell figyelni, hogy mekkora súlyt fogunk a hátunkon cipelni. Mekkora lehet az ideális tömeg, amit még nagyobb megerőltetés nélkül elbírunk?

 

A lényeg az, hogy minél kisebb súlyt vigyünk, és amit viszünk, az valóban a szükséges felszerelést, ruházatot, folyadékot és élelmet jelentse. A hátizsák, ha több napi felszerelést tartalmaz, ne legyen több mint 10-12 kg. Hangsúlyozom a megfelelő hátizsákot, hiszen ha a terhelés több ponton oszlik meg, kényelmesebb a cipelés.

Kiemelném még a nyári szabadtéri mozgásformákkal kapcsolatban a megfelelő ruházatot, napsugárzás esetén az UV-védelmet, és a rovarok elleni védekezést. A felsőruházatnál a rövid ujjú, jól szellőző, speciális anyagokból készült sportruházat rendkívül fontos, a nedves pamutpólót pedig érdemes gyakran cserélni. Túrázásnál a megfelelő félcipő vagy bakancs fél siker, a tereptől függ természetesen hogy mi az, ami kényelmes. Itt is kiemelném a cserezoknit, ami életmentő lehet. Ha a túra sivár, napsütötte terepen megy, akkor fontos a napvédő krémek használata, a fej és nyakrégió, valamint a szemek védelme. Sapka, kis törülköző, valamint napszemüveg és negyedóránként néhány korty ital hasznos lehet.

A szúnyogok és kullancsok elleni védekezés az erdős és füves terepeken, valamint vízpartok mellett lehet fontos. Sajnos hazánkban sok a fertőzött kullancs, és újabban veszélyes szúnyogok is megjelentek, amik eddig csak tőlünk délre voltak honosak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!