Zsírral mondunk búcsút a hájnak
Mindent a szemnek
Evés közben érzékszerveink egyszerre dolgoznak és együttesen határozzák meg az ízélményt. A Nestlé Research Centerben meglepő felfedezést tettek az ételek látványával kapcsolatban: kiderült, hogy ha evés közben egy kalóriadús desszertre tekintünk, a kevésbé vonzó salátát is sokkal finomabbnak fogjuk érezni, mintha pusztán a nyers zöldség lenne előttünk. A rendhagyó kísérlet során nehéz, de ízletes ételek fotóit tették felnőttek elé, akik így a semleges ízű, könnyű harapnivalókat is nagyobb élvezettel fogyasztották. Azok a kutatási alanyok, akik például nyers babot vagy borsót néztek evés közben, sokkal negatívabban nyilatkoztak ugyanarról az ételről. Így bármilyen furcsán hangzik is, a fogyókúrázók egyszerűen megkönnyíthetik a dolgukat azzal, hogy diétás ételeiket mintegy plusz fűszerként pizza fotókkal „ízesítik”.
Beépített kalóriakalkulátor
A furcsa jelenségre egy korábbi kutatás eredményei adhatnak magyarázatot. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy gusztusos étel látványától korogni kezd a gyomrunk még akkor is, ha valójában nem vagyunk éhesek. A Nestlé svájci kutatóközpontjában megállapították: agyunk képes ránézésre megbecsülni az ételek kalóriatartalmát. A vizsgálat kimutatta, hogy a másodperc töredéke alatt különbséget tudunk tenni az alacsonyabb és magasabb kalóriatartalmú ételek között. „Az emberi agy a magasabb kalóriatartalmú ételek látványára határozottabban reagál” - magyarázza az eredményeket Mihály Tekla, a Nestlé dietetikusa.
Nem csak az ízek szolgálatában
A Nestlé Research Centerben végzett táplálkozással és egészséggel kapcsolatos kutatások eredményeit a vállalat a termékfejlesztések során is alkalmazza. A cég olyan termékek előállítására törekszik, amelyek legalább a fogyasztók 60%-ának az elismerését kivívják ízükkel. A „60/40+”-nak elnevezett módszer révén az újonnan kifejlesztett élelmiszerek nemcsak ízletesek, hanem valamilyen plusz táplálkozási előnnyel is rendelkeznek. Az íz értékelése mellett tehát értékelik a tápanyag-összetételt, és összevetik a hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlásokkal, valamint a konkurens termékek adataival is.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Nem kell kés alá feküdnünk, hogy rendbe tegyük a bőrünket
- Főtt ételek tárolása – Legyünk tudatosak, dobjunk ki kevesebbet!
- Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban
- Mit tehetünk az egészséges alvásért?
- Melegkiütés vagy napallergia?
- Otthon végezhető gyakorlattal fejleszthető a csecsemők csípőízülete
- Mesterséges intelligencia segíti a gyógyszerkutatást
- A napfénytől még az alvásunk is jobb lesz
- Új módszer segíthet több millió asztmás beteg életén
- A gyorsételek és a túlzott cukor-vagy koffeinbevitel ronthatja a vizsgaeredményeket
- A pislogás nem csak tisztítja a szemet
- Már az ókori görögök is megemlékeztek az édesanyákról
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!