Főtt ételek tárolása – Legyünk tudatosak, dobjunk ki kevesebbet!

Forrás: greendex.hu
Mindenkinek megvan az érzés, amikor megmarad még egy adag a vacsorából, vagy túl sok rizs készült az ebédhez. Vajon mi lesz a maradék sorsa? Csípőből a kukában landol, vagy dobozokba kerül, és a hűtőben köt ki? De vajon helyesen tároljuk a maradékot? Meddig és milyen körülmények között érdemes hűteni az ételeket?

Mindennek a kulcsa a tervezés és a helyes kivitelezés. De mit ér a terv, ha az adagokat nem tudjuk jól kimérni? Ez egyébként is lehetetlen feladat: a magunk és mások étvágyát nem lehet előre eltervezni. Így a maradék szinte garantált.

Ellenben: ha a tárolási folyamat helyes, ha megfelelő ideig és megfelelő hőmérsékleten hűtjük az ételeket, jó eséllyel sokkal kevesebbet kell majd romlottan kidobálnunk, és így az élelmiszerpazarlás gonosz szörnyét is kordában tudjuk tartani.

Envato Elements

A maradék 3 ellensége

Az el nem fogyasztott főtt ételeknek 3 ellenségük van: a levegő, a nedvesség és a baktériumok. A hűtött maradékok általában 4-5 napig elállnak, ha megfelelően lezárva tároljuk őket.

A fagyasztott élelmiszerek akár hónapokig is elállhatnak az állandó fagypont alatti hőmérsékleten, bár nem megfelelően tárolva a fagyasztó sem életbiztosítás.

Ha az a célunk, hogy a maradékok a gyomrunkban és ne a kukában végezzék, hogy megfékezzük az élelmiszerpazarlást, biztosítsunk elegendő helyet a hűtőben és a fagyasztóban a megfelelő tároláshoz!

Lehet, hogy kellemetlen gyomorbántalmakról beszélni, de a helytelenül tárolt élelmiszer a legfőbb oka a mosdóba rohangálásnak. Nézzük meg, mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyomrunk hálás és ne túlterhelt legyen.

Lépések, amelyeket mindenkinek meg kellene tennie

Mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy az ételt megfelelően megfőzték és biztonságosan fogyasztható. Bizony, a főzés közben és után is érhetnek meglepetések. 5 °C és 60 °C között szaporodnak leginkább a baktériumok.

Ez azt jelenti, hogy az ételt az elkészítése után melegen kell tartani (60 °C-on vagy melegebb hőmérsékleten), hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.

A másik megoldás az azonnali hűtés (5 °C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten) vagy a 2 órán belüli hűtés. A 2 óránál tovább hűtés nélkül hagyott élelmiszerek már nem biztonságosak.

A hűlés folyamatának felgyorsítása érdekében osszuk kisebb adagokra az ételt, vagy tegyük hideg vízbe! A végleges tárolás előtt tegyük az ételt a hűtőbe, hogy lehűljön, majd csomagoljuk és zárjuk le!

Envato Elements

Miben tároljuk az ételeinket?

Tárolhatjuk őket eldobható vagy tartós edényben. Értelemszerűen az utóbbit preferáljuk, de lehet tájékozódni az eldobhatókról is, ezek között is akad megfelelő.

Műanyag fólia: távol tartja a nedvességet, és mivel átlátszó, látszik, mi van alatta.

Viaszpapír: itthon talán kevésbé népszerű, de a fagyasztóban való hosszú távú tároláshoz jó alternatíva. A lédús ételek nedvesek maradnak, a ropogós ételek pedig nem áznak el, ha viaszpapírba csomagolják őket.

Alufólia: sokan letakarják a tárolóedényeket vagy tányérokat fóliával, és a hűtőszekrénybe helyezik őket ideiglenes tárolás céljából, ám ez nem túl jó megoldás. Így ugyanúgy elszaporodnak a baktériumok. Fagyasztásra azonban alkalmas.

Méhviasz fólia: a műanyag fólia környezetbarát alternatívája. Komposztálható, biológiailag lebomlik, és megfelelő használat mellett akár egy évig újrahasznosítható. Méhviasszal és jojobaolajjal vagy fagyantával bevont szövetből készült, enyhén ragacsos tapintású.

Műanyag zacskó: habár elveinkkel szembe megy, a cipzáras táskák különböző méretűek lehetnek, és többször felhasználhatók. A vastagabb műanyagok jól bírják a kiképzést, és szintén elmoshatók.

Mit kell tudni a tárolóedényekről?

Műanyag vagy üveg? Ez a 10 milliós kérdés. A műanyagok általában mikrohullámú sütőben használhatók, könnyen szállíthatók, és úgy tervezték őket, hogy távol tartsák a nedvességet és a levegőt.

Idővel azonban nehezebbé válhat a tisztításuk, a szag megmaradhat, és sokkal gyorsabban tönkremehetnek, mint más típusú tárolóedények.

Az üvegtárolók szivárgásmentesek, fagyaszthatók, sütőben és mikrohullámú sütőben is használhatók, de sokkal nehezebbek és drágábbak. Összességében az élelmiszerek tartósítására érdemes egységes formájú edényeket vásárolni, így könnyen egymásra rakhatók és könnyebben tárolhatók.

Fontos, hogy a tárolóedények addig használhatók, amíg kopás, elszíneződés vagy fizikai meghibásodás jeleit nem mutatják. Megfelelő tisztítás mellett a műanyag edények több mint egy évig is kitartanak eredeti állapotukban.

A biológiailag lebomló és fenntartható megoldások hosszabb eltarthatósági idejét figyelembe kell venni.

Envato Elements

3 dolog, amit ne fagyasszunk le

Technikailag bármit le lehet fagyasztani, de attól, hogy ez lehetséges, még nem jelenti azt, hogy egészséges is. A felengedés utáni eredmény az, amit figyelembe kell vennünk.

Fagyasztás során ugyanis a víz kitágul, és bizonyos tárgyak sejtszerkezete felrobban, ami vízzel átitatott, átázott és őszintén szólva ehetetlen élelmiszereket eredményez. Ezért nem mindegy, hogy mit és hogyan fagyasztunk le.

Sült ételek: lehűlés után a sült ételek íze megváltozik. Fagyás után a jégkristályok behatolnak az ételbe, és elzárják a nedvességet. Ahogy az étel kiolvad, a víz és minden extra olaj kifolyik belőle, ami lágy, pépes textúrát eredményez a korábbi ropogós érzet helyett.

Keményítővel sűrített szószok és mártások: a kukoricakeményítő hidrofil molekulákat tartalmaz, amelyek minden folyadékot felszívnak, amit csak tudnak. A fagyasztóban tárolt molekula szerkezete teljesen más lesz, amint kivesszük. A kiolvasztott szósz vagy mártás kocsonyás katyvasz lesz csupán.

Majonézalapú ételek: az olajos emulgeált szószok és fűszerek (például a majonéz) a fagyasztóban szétválnak alkotóelemeikre, és lebomlanak. Éppen ezért a végeredmény nem túl gusztusos.

Mit, hogyan, meddig: a tárolás alapelvei

Az sem mindegy, mit miben tárolunk. Az alábbi útmutatás segíthet abban, hogy mindezt célravezetően tegyük.

Envato Elements

Leveles zöldek tárolása

Miben? – Műanyag cipzáras zacskókban, tárolóedényekben.

Hogyan? – Fagyasztás előtt a főtt zöldeket szűrjük le! A felesleges folyadék fagyáskor kikristályosodhat, és nem tesz jót a fagyasztónak. Mielőtt a zöldségeket egy cipzáras zacskóba tennénk, nyomjuk ki a levegőt belőle.

A zöldeknek 10–12 hónapig kell elállniuk a fagyasztóban. Hűtőszekrényben a zöldségek a folyadékkal együtt tárolhatók. A fedővel ellátott tárolóedény a legjobb választás.

Meddig? – Hűtőszekrényben a főtt leveles zöldek 3-4 napig tárolhatók. A fagyasztóban akár 12 hónapig is eltarthatók.

Majonézes ételek tárolása

Miben? – Tárolóedényben.

Hogyan? – A fagyasztás nem ajánlott, hűtéskor a fedővel ellátott tárolóedény mellett döntsünk!

Meddig? – Hűtőszekrényben a majonézes saláták 3-5 napig elállnak.

Egytálak, saláták (gyümölcs, zöldség, leveles zöld, tészta) tárolása

Miben? – Tárolóedényben.

Hogyan? – Összeállított és elkészített salátát nem ajánlott tárolni, mivel a vinaigrette és a hozzávalók (vágott paradicsom, gyümölcsök) savtartalma, valamint a hozzáadott nedvesség befolyásolja a saláták sejtszerkezetét, így minden elázik és vizes lesz. Ha mégis betennénk a hűtőbe, tárolóedényt válasszunk!

Meddig?– Hűtőben az összeállított saláták 3-4 napig elállnak. A tésztasaláták kivételével a fagyasztóban egy-két hónapig eltarthatók.

Envato Elements

Zöldségek (kelbimbó, káposzta, brokkoli, spárga) tárolása

Miben? – Műanyag cipzáras zacskókban, műanyag fólia alatt vagy tárolóedényben.

Hogyan? – A zöldségek tartósításának többféle módja van: a cipzáras tasakból mindig nyomjuk ki a levegőt lezárás előtt! Fagyasztóba tehetjük őket vastagabb műanyag zacsiban, hűtéshez pedig a légmentesen záródó edény a legjobb megoldás.

Meddig? – Hűtőszekrényben a zöldségek 3-5 napig elállnak. A mélyhűtőben 8 hónapig eltarthatók.

Levesek, pörköltek, mártások tárolása

Miben? – Cipzáras fagyasztótáskában, tárolóedényben.

Hogyan? – Ha az étel kihűlt, tegyük az edénybe, és feddjük le! Hosszú távú tároláshoz töltsük meg a cipzáras fagyasztótasakokat, és fektetve tegyük őket a fagyasztóba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak!

Meddig? – Hűtőben a levesek, pörköltek 3-4 napig elállnak. A fagyasztóban 3-4 hónapig tárolhatók.

Rakott ételek tárolása

Miben? – Műanyag cipzáras zacskóban, tárolóedényben.

Hogyan? – Az életünk megkönnyítése érdekében osszuk el a maradékot egyszemélyes adagokra, és ezeket tegyük cipzáras zacskókba vagy fagyasztható tárolóedényekbe!

Meddig? – Hűtőben a rakott ételek 3-4 napig tárolhatók. A fagyasztóban 3-6 hónapig tarthatók el.

Hús (marha, bárány, sertés, baromfi, sült) tárolása

Miben? – Műanyag cipzáras táskákban.

Hogyan? – Hűtéshez és fagyasztáshoz használjunk cipzáras zacskókat! Hűtőszekrényben a húst egészben érdemes tárolni, és a következő 3-4 napon belül szeleteljük fel, mert a hideg hús könnyebben szeletelhető, mint a meleg. Ha megfagy, vágjuk fel vékonyra, és laposan csomagoljuk be a fagyasztózsákba! Baromfi esetében a lábak és a szárnyak egészben hagyhatók.

Meddig? – Hűtőben a hús 3-4 napig eláll. A fagyasztóban a marha-, a bárány- és a sertéshús 2-3 hónapig eltartható. A baromfi 4-6 hónapig tárolható.

Envato Elements

Hal tárolása

Miben? – Műanyag tárolóedényekben, cipzáras táskákben, alufóliában.

Hogyan? – A főtt hal akár 2-3 napig is eláll a hűtőszekrényben, lezárt edényben. Ha a maradékot nem használjuk fel 2 napon belül, csomagoljuk be szorosan műanyag fóliába vagy alufóliába, és tegyük egy cipzáras fagyasztózsákba!

Meddig? – Hűtőben a hal akár 3 napig is eláll. A fagyasztóban 4-6 hónapig tárolható.

Tészta-, rizs- és gabonaételek tárolása

Miben? – Tárolóedényben, műanyag fólia alatt, műanyag cipzáras zacskókban.

Hogyan? – Ebben az esetben a fagyasztás nem javasolt. Hűtéshez használjunk tárolóedényeket!

Meddig? – Hűtőben ezek az ételek 3-4 napig elállnak. A fagyasztóban a tészta és a gabona legfeljebb 3 hónapig tárolható. A rizs legfeljebb 6 hónapig.

Kenyér és pékáruk tárolása

Miben? – Viaszpapírban, alufóliában, cipzáras táskákban.

Hogyan? – A házi kenyér nem tartalmazza azokat a tartósítószereket, amelyek megakadályozzák, hogy olyan gyorsan penészedjen, mint a bolti. A 2 napon belül el nem fogyasztott kenyér tárolásának legjobb módja a fagyasztás. A fagyasztáshoz csomagoljuk viaszpapírba, szorosan műanyag fóliába, és tegyük cipzáras zacskókba!

Meddig? – A hűtőzés nem javasolt. A fagyasztóban akár 6 hónapig is eltartható.

A helyes tárolással egészséges gyomrot és kevesebb maradékot garantálhatunk. Az adagok kiszámolása, a megfelelő mennyiség főzése az első lépés, de ha a hűtőnket jól használjuk, kisebb eséllyel etetjük majd a kukát.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!