A pislogás nem csak tisztítja a szemet

2024. 05. 06.
Forrás: ng.24.hu
Az ébrenlétünk meglepően nagy részét, időnk 3-8 százalékát töltjük összecsukott szemhéjjal, vagyis pislogással. Mivel értelemszerűen ezen idő alatt (pislogásonként átlag egyharmad másodperc) nem látjuk, mi zajlik körülöttünk, elég fura evolúciós lépés volt az élőlényeket e fontos információforrástól rendszeresen megfosztani.

Vannak olyan élethelyzetek, amelyekben még az az egészen kis kieső idő is létfontosságú lehet, például madaraknál a landolás során, az ember esetében pedig az autóversenyzőknél. Azt, hogy mióta pislogunk, már megvizsgálták, de a pontos okok köre tovább bővült egy új kutatással.

A Rochesteri Egyetem számolt be arról, a PNAS folyóiratban közzé tett kutatási eredményről, amely szerint a pislogásnak kulcsszerepe van abban, ahogyan az agyunk a látottakat feldolgozza.

Kiderült, hogy a pislogásnak köszönhetően észlelhetjük az előző pillanatban látottaktól jelentősen eltérő fényerősséget a látóterünk egy-egy pontján. A szemhéjunk gyors mozgásának köszönhetően pislogáskor megváltoznak a retinát ingerlő fénymintázatok.

Ez egészen más vizuális jelet közvetít az agyunknak, mint amikor nyitott a szemünk és valamilyen pontra figyelünk.

A kutatók különös módon vizsgálták az alanyokat. Egyrészt pontosan követték a szemmozgásukat, másrészt az idegi aktivitás elektromos jeleinek elemzésével követték, mi zajlik a pislogás környéki időben.

Kiderült, hogy a pislogás a látott mintázatokban zajló változásokat felerősíti, vagyis maga a pislogás átfogóbb képet ad a látottakról.

„Az idegsejtek a változatlan dolgokra nem reagálnak, ám az időbeli változásokra már nagyon is” – magyarázta Bin Yang, a kutatás egyik résztvevője. „

A hirtelen megszakításokkal, amelyet a pislogások jelentenek, a vizuális feldolgozó rendszer arra kényszerül, hogy erősebben reagáljon a retinát érő fényingerekre. Ennek köszönhetően, a közhiedelemmel ellentétben nem rontja, hanem javítja a látottak érzékelését a pislogás, és ellensúlyozza a kieső időt.”

A látással végzett egyre többrétűbb vizsgálatok azt mutatják, hogy a látásunk is a többi érzékszervünkhöz nagyon hasonlóan működik.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!