A napfénytől még az alvásunk is jobb lesz

Forrás: greendex.hu
A tavasz beköszöntével és a nappalok hosszabbodásával sokan észlelik, hogy könnyebben tudnak felkelni reggelente és több energiával rendelkeznek a nap folyamán. Ez részben annak köszönhető, hogy a növekvő napfény pozitív hatással van a szervezetünkre, azon belül is a cirkadián ritmusunkra.

„A fények valóban nagyban befolyásolják az alvásunkat és az alvási ciklusunkat, mivel a fény közvetlen hatással van az agyunkban található biológiai órára, amely az alvás-ébrenlét ciklust szabályozza, ez pedig a cirkadián ritmusnak nevezett 24 órás biológiai ritmus része” – mondja dr. Terray-Horváth Attila, a SomnoCenter Alvászavar Központ neurológus szakorvosa, szomnológus.

Envato Elements

A cirkadián ritmus azáltal, hogy reagál a fényre és a sötétségre, segíti a testünket abban, hogy szinkronban legyen a nappal és az éjszaka ciklusával.

A természetes napfény, különösen a reggeli napfény, fontos szerepet játszik tehát abban, hogy megfelelően aludjunk a megfelelő időben. A reggeli fény segíti az agyat abban, hogy ébren maradjon és felkészüljön az előttünk álló napra, míg a sötétedés beköszöntével a sötétben termelt melatonin segíti az elalvást. A melatonin egy hormon, amely természetes módon termelődik az agyalapi mirigyben, és szerepet játszik az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában.

A melatonin szintje általában éjszaka emelkedik, segítve az elalvást és az alvás minőségének javítását. Lehet pótolni természetes forrásokból és táplálékkiegészítők fogyasztásával is, ennek ellenére a szakértők óva intenek attól, hogy automatikusan kezdjünk melatonin után nyúlni, ha alvásproblémáink vannak.

„Súlyos alvászavarok esetén szakorvos is javasolhatja a melatonin szedését, és általában ezt ajánljuk a jet lag kezelésére is” – folytatja a SomnoCenter szakértője. –„Mindenképpen azt ajánljuk viszont, hogy mielőtt valaki önmaga eldönti, hogy melatonint szed, konzultáljon orvosával, különösen ha más gyógyszereket is szed, esetleg egyéb egészségügyi problémákkal is küzd.”

A szakértő felhívja a figyelmet arra is, hogy a modern életforma számos mesterséges fényforrást és készüléket tett a mindennapjaink részévé, amelyek szintén befolyásolhatják az alvásunkat.

Envato Elements

Például a képernyők, a számítógépek, az okostelefonok vagy a televíziók által kibocsátott kék fény gátolhatja a természetes melatonintermelést, ez pedig jelentősen nehezítheti az elalvást.

Ezért mindenképpen ajánlott és fontos lehet csökkenteni a képernyőidőt, különösen az esti órákban, és lehetőség szerint kerülni az említett fényforrásokat közvetlenül az alvás előtt.

A szakorvos tanácsa szerint az olyan környezetvédelmi kezdeményezések, amelyek elősegítik az egészségesebb környezet kialakítását, hozzájárulhatnak az alvásminőség javításához és az általános jólléthez is.

Például a fenntarthatóbb életmódra való áttérés, az alternatív energiaforrások felhasználása, az autók használatának csökkentése és az egészséges környezetvédelem, mindenki számára előnyös lehet azáltal, hogy csökkenti a légszennyezést és más környezeti stresszforrásokat, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást és az általános egészséget.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!