Mesterséges intelligencia segíti a gyógyszerkutatást
A svájci szakértők által fejlesztett algoritmus a cél fehérjemolekula 3D-s szerkezetének függvényében képes olyan hatóanyag-molekulákat tervezni, amelyek az adott célfehérje működését gátolják.
Ennek az a hatalmas előnye, hogy így kimondottan egy adott fehérjére irányulhat a gyógyszer hatása, és úgy illik össze a hatóanyag a célfehérjével, ahogy a kulcs illik a zárba. Az algoritmus arra is ügyel, hogy az így tervezett molekulák valóban előállíthatók legyenek.
A hasonló molekulákat eddig „kézi” módszerekkel, igencsak idő- és munkaigényesen lehetett csak keresni, és ráadásul nem volt garancia arra, hogy a szerkezetileg alkalmas molekulát le is tudják gyártani.
Különösen azon orvosi szempontból fontos emberi fehérjék esetében lehet hatalmas segítség a módszer használata, amelyekkel semmiféle ismert vegyület nem lép kémiai kapcsolatba.
Az így tervezett hatóanyagok fő célja a mellékhatásoktól mentes gyógyszer. Az MI a kutatás közben ugyanis azt is figyelembe veszi, hogy a készítendő molekula kizárólag azon a ponton kapcsolódjon a célfehérjéhez, ahol szükség van rá, és ne nagyon tudjon máshová is kapcsolódva galibát okozni.
Az egyetem fejlesztéseit egy gyógyszergyár különféle teszteknek vetette alá már, és igen jók az eredmények. A hatóanyagról rögtön kiderült, hogy stabil és nem mérgező.
A kutatócsoport célja nem az volt, hogy maguk állítsanak elő hatóanyagokat, hanem az, hogy a mesterséges intelligencia módszerét vetették alá rendkívül szigorú vizsgálatoknak és ezek alapján javították.
Az MI már most is dolgozik hasonló projekteken egyes gyógyszerkutatóknál, illetve van már gyakorlati alkalmazása is. A Zürichi Gyerekkórházban medulloblasztómát, az egyik leggyakoribb gyerekkori rosszindulatú agydaganatot próbálják jobb szerekkel kezelni, amelyek fejlesztésében az MI is részt vesz.
A kutatók az algoritmust és a hozzá tartozó szoftvert nyilvánosságra hozták, így a világon bárki használni tudja azt a saját munkájához.
Borítókép: ETH Zürich
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!