Mozogjon, nehogy elbutuljon!

2009. 11. 17.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Kutatások szerint az elhízottak agya akár 16 évvel öregebb is lehet valódi koruknál, az értelmi képességeket befolyásoló agyi területek egyértelműen kisebbek, mint a soványaknál. Az elhízással tehát agyunk egészségét is kockáztatjuk.
Korábban már kimutatták, hogy középkorúak elhízása növeli az évtizedekkel később bekövetkező dementia, és az ezzel együtt járó agyzsugorodás kialakulásának a kockázatát. Az agyi képalkotó eljárások eredményei azt mutatják, hogy a kövérség elváltozást eredményezhet a teljes agyméretben és fontos agyterületekben egyaránt.

Akiknek nagyobb volt a testtömegindexe, azoknak általában kisebb volt az agyuk, különösen a tervezésben fontos szerepet játszó homloklebeny, és a memóriában jelentős funkciót betöltő halántéki lebeny volt érintett. A kisebb agy olyan destruktív folyamatokra utalhat, melyek elbutuláshoz is vezethetnek.

A vizsgálatok eredménye, hogy a túlsúlyos emberek agya 8, míg a kórosan elhízottaké akár 16 évvel is öregebbnek nézhet ki, mint normál testalkatú emberek agya.

A jelenség magyarázata az lehet, hogy az elhízás okozta érelzáródások és érszűkületek csökkentik a vérkeringést, ami által kevesebb oxigén juthat az agyba, ez pedig az agysejtek pusztulásához vezethet. Ezzel szemben a mozgás, fokozza a keringést, így az agy anyagcseréjét is, ezzel fiatalon tarthatjuk az agyunkat is.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!