
Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy míg egy amerikai kisgyerekre a hetvenes évek végén évente kb. 20.000 reklám zúdult, a kilencvenes évek végére ez a szám már megduplázódott.
Egy korábban a WHO által végzett kutatás 13 iparilag fejlett országban figyelte, hogy milyen mennyiségű élelmiszerreklám célozza meg a gyerekeket. Kiderült, hogy a gyerekműsorok alatt vetített reklámok több mint fele élelmiszer-hirdetés. És ezeknek több mint fele édességet, cukros reggeli gabonakészítményeket és gyorséttermeket reklámoz, de nagy részt tesznek ki a chipsek és cukros üdítők reklámjai is. A gyerekeknek reklámozott élelmiszerek háromnegyede azok közé tartozik, amelyekből az egészségügyi szakértők szerint a legkevesebbet kellene enniük;
Míg egyes kutatók az egészségtelen ételek televíziós reklámjainak teljes betiltása mellett kardoskodnak, és állítják, hogy ezzel akár 18 százalékkal csökkenhetne a gyermekkori elhízás aránya, addig mások figyelmeztetnek, hogy ha a tévében nem is látnának ilyen reklámokat a gyerekek, az interneten mindenképpen találkoznának ezekkel. A hosszú távú megoldás tehát nem a reklámok betiltása, hanem a gyerekek médiatudatosságra és egészséges életmódra való nevelése lenne.