Vörösáfonyával a húgyúti fertőzések ellen

Hazánkban nem olyan gyakori az előfordulása, sokkal elterjedtebb a fekete áfonya, de a vörös áfonyáról sem érdemes megfeledkezni. Különösen azoknak nem, akik hajlamosak a húgyúti fertőzésekre.
A vörösáfonya, vagy tőzegáfonya, népies elnevezéssel havasi megy, vagy kövi málna Észak-Amerikában őshonos, lápos, mocsaras vidékeken él meg, de nálunk is megtalálható például a Mecsekben, a Zempléni –hegységben, az Őrségben, vagy a Kőszegi-hegységben. Élénkpiros bogyói nagyobbak, mint ismertebb rokonáé, a fekete áfonyáé, és íze savanyúbb, ezért inkább csak valamilyen formában feldolgozva fogyasztható.

A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban, de tartalmaz E-vitamint, béta-karotint, nagy mennyiségű C-vitamint is, valamint nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, és ként, is.

Érvédőként és sejtregenerálóként is használják, de leg hatékonyabban a húgyúti fertőzésekre alkalmazható, kísérletek ugyanis bebizonyították, hogy a vörösáfonya gátolja a húgyúti fertőzéseket leggyakrabban okozó E Coli baktérium elszaporodását a hólyagban. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kapszula formájában szedett vörösáfonya-koncentrátum (400 mg naponta kétszer) három hónapig tartó szedésével a húgyúti fertőzések állandó visszatérésétől szenvedő betegek esetében a fertőzés kiújulása látványosan lecsökkent.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!