Az evészavarok lelki háttere

Szerző: Szimpatika
A biológiai tényezőkön kívül pszichológiai és szociokulturális összetevők is hatással vannak arra mit, mikor és mennyit eszünk, milyen testsúlynál érezzük magunkat kövérnek vagy soványnak.

1. Fontosak a családi minták: megdöbbentő kutatási adat, hogy ha egy családban az egyik szülő elhízott, 40% az esélye annak, hogy a gyermek is túlsúlyos lesz. Ha mindkét szülő elhízott, akkor az esély 80%-ra nő. Ugyanakkor, ha a szülők normál súlyúak, a gyermek esélye az elhízásra mindössze 7%.

2. A túlsúlyt és az evési problémákat meghatározó pszichológiai háttértényezőnek tekinthető az is, hogy vannak olyan emberek, akik az evést sok egyébre is használják a túlélésen kívül. Gondolok itt arra, hogy esznek, ha szomorúak, ha jókedvűek, ha szoronganak, ha félnek egy-egy kihívástól, és a stressz levezetésére is legfőbb eszközük az evés. Megfelelő problémamegoldó és konfliktuskezelő technikák kialakításával nemcsak a súlyfeleslegünktől szabadulhatunk meg, hanem az emberi kapcsolataink is kiegyensúlyozottabbak lehetnek és koncentrációképességünk is javulhat.

 

3. A táplálkozást eredendően összekapcsoljuk a szeretet adásával és elfogadásával. Sokan vezetik vissza az evési problémákat a csecsemőkorra, az anya-gyerek kapcsolat gyermekkori élményeire. Valóban sok esetben meghatározóak lehetnek a korai etetési/evési minták, de ez nem azt jelenti, hogy felnőttkorunkban ne lehetne ezeken változtatni.

 

4. Berögződött rossz szokások is felelősek lehetnek néhány felesleges kilóért: ha tv-nézés, olvasás, számítógépen való foglalatoskodás alatt eszel, a telítődést jelző testi mechanizmusok teljesen figyelmen kívül maradnak.

 

5. Kultúránként és társadalmi rétegenként is igen változó az, hogy milyen testalkatot találunk szépnek. A fontos az, hogy saját testeddel kapcsolatos elvárásaid ne legyenek irreálisak, és a testsúlyod ne legyen önértékelésed első számú meghatározója.

 

forrás: Dr. Lukács Liza www.mashogy.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!