Személyiségzavaros fiatalok

Lélek 
2008. 12. 03.
Csaknem minden ötödik fiatal amerikainak van olyan személyiségzavara, amely befolyásolja életvitelét, és még ennél is nagyobb az alkohollal vagy droggal visszaélők aránya - hozták nyilvánosságra amerikai kutatók széleskörű tanulmányuk eredményét.
A zavarok olyan problémákat jelentenek, mint a mániás vagy megszállott hajlamok és az antiszociális viselkedés, melyek időnként erőszakhoz vezethetnek. A tanulmány azt is megállapítja, hogy a mentális problémákkal érintett fiatal felnőtt korúaknak kevesebb mint negyede részesül kezelésben.

Egy szakértő szerint a személyiségzavarok túldiagnosztizáltak lehetnek (a diagnózis feltételei túl szélesek). Mások azonban úgy vélik, nem meglepőek az eredmények, mivel korábbi tények is azt sugallták, hogy a mentális problémák gyakoriak például a főiskolai kampuszokon.

Mark Olfson, a Columbia Egyetem szakértője és munkatársai ötezernél több, 19 és 25 év közötti fiatallal készítettek személyes interjút még 2001-ben és 2002-ben, ám megállapításaikat most tették közzé. Olfson aggasztónak tartja az eredményeket és úgy véli, a fiataloknak, szüleiknek és a felsőoktatási intézmények vezetőinek is figyelmeztetésül kellene szolgáljanak.

Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői emlékeztetnek a közelmúlt tragikus lövöldözéseire is, melyek felhívták a figyelmet a pszichiátriai rendellenességek jelenlétére a fiatalok közösségeiben. A kutatók kiemelik, hogy ez a korosztály különösen esendő a rájuk nehezedő stresszel szemben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!