Felkészültél valami borzalmasra?

2012. 02. 09.
Szerző: Novák Péter
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Üzenet a Földről 
A felfoghatatlanul színes televíziós állomás ellenállhatatlan orgánuma – a station voice, a csatorna hangja, a mindig sugárzó speaker – egyes szám második személyben hívja fel figyelmem az elkerülhetetlenre: felkészültél valami borzalmasra? Nem, öreg, nem készültem fel! Ezer bocs, de tényleg, egyszerűen elfelejtettem.

Több mint hatvan éve vagyon béke, másként szólva – bár többször álltunk a soha vissza nem térő lehetőség szakadékának szélén – nem volt globális háborús konfliktus a planétán! Szép is ez az eredmény, minden irónia nélkül, kérdés persze, hogy mit tekintünk fegyvernek, és kit áldozatnak? Ahogy a vezér mondta volt, „egy ember halála tragédia, millióké statisztika” – és ha valaki, hát ő biztosan tudatában volt a (gaz)tettek súlyának mértékegységeivel...

Ha nem is feledve, de temetve a históriák fekete krónikáit, sajnálatos tény, hogy a nyugalom valóságának számszerűsített adatai sem kevésbé nyomasztóak. Elég néhány százalékos eredményt átfutni az interneten daganatos megbetegedések, magas vérnyomás, koszorúér-betegségek, cukorbaj, elhízás, ízületi bántalmak, alvászavar, depresszió témakörben, akár csak az elmúlt néhány évtized eredményeit vizsgálva. Vagy felidézni az önpusztításra alkalmas gyilkos arzenált, az élet állítólagos színvonalát koronként javító találmányokat, később a folyományukként megjelenő rehabilitációs eszközökre épülő marketingstratégiát. Fordított szimbolikával élve, hasonlatosak vagyunk a divat diktálta konzumterror emblematikus termékéhez, a mesterségesen szaggatott farmernadrághoz; létrehozunk egy produktumot, majd magasabb érdekekre hivatkozva tönkretesszük azt. Hiába, a háború ott tombol az egóban, könyörtelen.

Lélegzetvételnyi időt sem hagyunk magunknak... Ahhoz a generációhoz tartozom, mely például határozottan emlékszik az infokommunikáció előtti időkre. Kijelenthetem, akkoriban is dolgoztak emberek, nem is keveset, létrejöttek a fent említettnél lényegesen használhatóbb produktumok is, a frottírzoknitól a színházi előadásig. Volt szóbeli megállapodás, egyeztetett randevú, áthághatatlan határidő, lemondhatatlan program. Sarkítani akarok: akkor volt! Mert immáron nincs. Ha Most mutasd meg! játék keretében az erkölcstelenség fogalmát húznám elmutogatandó feladat gyanánt, azonnal a felhasználó archetípusát ábrázolnám, minden színészi eszközzel, mit nem szégyellek. A ferdítés, ködösítés, hazudozás totemét, az SMS-ben, elektronikus levélben karakán, a kommentekben bátor net-anonim kísértetet. Ki szemrebbenés nélkül ül a virtuális dugóban, épp fizet a pénztárnál, vár a körzeti orvosra, miközben egészen pontosan hallom a készülék sztereó mikrofonján át fürdőszobájának tagadhatatlanul kellemes csengésű akusztikáját. És, hogy el ne felejtsem: magam is ilyen volnék. Könnyedén választom a könnyebbik(nek tűnő) megoldást, bújok szövevényes álcahálóim árnyékába. Mindhiába. Előbb-utóbb lebukom, vagy lebuktatom magam, mert nem lehet, és nem is kell mindent megúszni. Még egyszer mondom, nem készültem fel valami borzalmasra!

Éppen ezért, tán megóvandó magam a fejekben zajló harmadik világégéstől, újév alkalmából fogadalmat teszek: ha kibújni nem is tudok civilizációs anomáliáink krónikus tünetei alól, helyzetet még jelenthetek önnön leépüléseim és felfedezéseim kapcsán. Pánik Roham néven hívom életre azt a közösségteremtő rovatot, hol reményeim szerint nemcsak saját, de mások ön- és közkritikáját is olvashatom majd a fogyasztóvédelem kézzelfogható reményében. Persze hol másutt, mint az interneten? Találkozzunk a szimpatika.hu oldalon, javítva a pszichoszomatikus egyenleget némi mentális köpölyözéssel, figyelmezve a józan paraszti ész ezredéves praktikumaira.

A nyitólapról ajánljuk

Júliusi akció

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 680 Ft

29,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 790 Ft

79,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 340 Ft

93,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 810 Ft

90,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

AkusTone fülspray

15 ml

2 145 Ft

143 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Millandjoy tabletta

100 db

2 850 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Tyúkszemtapasz

6 db

585 Ft

97,5 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Calcium-Sandoz® pezsgőtabletta

20 db

1 520 Ft

76 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dassergo 5 mg filmtabletta

30 db

1 700 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

2 190 Ft

1095 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

60 db

2 820 Ft

47 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Datif PC® Neo bukkális tabletta

40 db

1 610 Ft

40,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el