Böjt idején is ehetjük
Már a középkori kolostorok szakácskönyveiben is szerepelnek pisztrángos ételek. A papok pompás csemegének tartották, böjt idején előszeretettel fogyasztották. „Egyöntetűen minden nemzetbeliek becses eledelnek tartják az év minden szakában” – írta a svájci tudós, orvos és természetkutató Konrad Gessner a 16. században.
Tengeri fajtáját „fekete lazacnak” is nevezik, jellegzetes x-formájú fekete foltjai miatt. Ennek hosszúsága az 1 métert is elérheti. Ugyanilyen termetes az Alpok, Skandinávia és Skócia hegyei között meghúzódó mély tavakban honos tavi pisztráng. Egész Európában előfordul a kisebb termetű sebes pisztráng, ami csak sebes folyású és tiszta vizű hegyi patakokban él meg. Húsa tiszta, jó ízű és szálkamentes.
Manapság már minden pisztrángfajt nagy tömegben tenyésztenek, a piacokon frissen vagy mélyhűtve kapható. Többnyire főzve, forrázva vagy sütve készítik, mártásokkal leöntve. A bőrét általában nem fogyasztjuk.
Hozzávalók
(4 személyre)
4 konyhakész pisztráng
1 fej hagyma
2 szál sárgarépa
5 dl száraz fehérbor
2 babérlevél
6 szem szegfűszeg
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál só
- A halat folyó vízben alaposan megmossuk. A hagymát megtisztítjuk, majd beleszúrjuk a szegfűszeget és a babérlevelet. A megtisztított sárgarépát nagyobb darabokra vágjuk.
- Fazékba öntjük a bort és 1 liter vizet. Beletesszük a tűzdelt hagymát, a sárgarépát, a megmosott petrezselyemcsokrot és a sót. Felforraljuk, majd a tüzet mérsékelve, beletesszük a halakat. Fedő alatt, gyöngyözve forró vízben 10-15 perc alatt megpároljuk.
- A léből a halat szűrőkanállal kiemeljük és tányérra fektetjük. Vajmártással leöntve, petrezselymes burgonyával körítve tálaljuk, citromkarikákkal díszítjük.
A cikkben hivatkozott linkek:
Ajánlataink
Olvasna még a témában?
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Facebook játék
Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- A meddőség a legtöbb esetben visszafordítható
- Egészséges bélflórával harcolhatunk a stressz ellen
- Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel fehérjeport
- Hüvelyfertőzés: Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a komoly problémák kialakulását
- Áttörés a légúti fertőzések kezelésében
- Bőrtisztítás, fürdetés, hajmosás. Babaápolás természetesen
- A leggyakoribb hibák a cukorbetegség kezelésében
- Nagyobb a demencia kockázata a focistáknál
- Testképzavar, evészavar
- Egyszerűnek hitt életmódváltással is veszélybe sodorhatjuk az egészségünket
- Hatalmas előrelépés az orvostudományban: megalkották a funkcionális kollagént
- Mozgással a stressz ellen
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!