Póréhagymaleves
A hagymaleves az egyik legfenségesebb étel a vírusos-megfázásos időszakban. A zabpehellyel sűrített, zöldséges póréhagymaleves az ő édestestvére: egyszerű, laktató, gyorsan elkészül és nagyon finom.
Hozzávalók
(6 személyre)
2 póréhagyma, 2 répa,
2 krumpli
kevés olaj vagy más zsiradék
2-3 marék zabpehely
só, bors, kakukkfű, majoranna, oregánó, bazsalikom, 2 dl tejföl
Elkészítés:
Kevés olajon pirítsd világosbarnára a zabpelyhet. (Én kukoricaolajat szoktam használni ehhez, mert semleges az íze, de használhatsz más kedvenc étolajat, margarint, vajat is.) Dobd rá a karikákra szeletelt póréhagymát, azt is pirítsd kicsit, majd a felaprított répát is.
Ha megbújik a hűtődben egy kis szelet paradicsom és paprika, nyugodtan dobd bele azt is, nagyon finom lesz tőle a leves. Fűszerezd, sózd, és öntsd fel körülbelül 3 dl vízzel (vagy húslével). Add hozzá a felkockázott krumplit, és főzd puhára a hozzávalókat (Ez kb. 20-25 percet vesz igénybe.) Mikor majdnem kész, adagolj bele tejfölt, és állítsd be az ízét, ha kell. Forrjon még egyet, és máris mehet az asztalra a gőzölgő leves.