Örökzöld quiche
A francia konyha elévülhetetlen érdeme, hogy ezt az egyszerű egytálételt kitalálta nekünk. Gyorsan össze lehet dobni, ráadásul szinte minden maradékot elnyel, sőt, akkor a legjobb, ha sokféle, kis mennyiségű alapanyagot használunk fel hozzá. A tészta pofonegyszerű, maximum öt percet kell és szabad az összeállítására szánni
Van, aki mélyhűtött levelestésztából készíti, számomra annak a beszerzése, tárolása és felolvasztása semmivel sem egyszerűbb, mint gyúrni egy kis vajastészta-alapot. Rajtad, és a hűtődben fellelhető maradékokon múlik, hogy mi kerül a tészta tetejére - csak a tojás és a tejszín és/vagy tejföl, valamint a sajt a biztos elem. Én csupa zöldet találtam a hűtőmben, meg egy kis fehéret, úgyhogy „örökzöldet” alkottam: brokkolit, újhagymát, cukkínit, kapribogyót, olajbogyót, madársalátát meg egy kis karfiolt használtam most fel.
Hozzávalók
(6 személyre)
A tésztához:
20 dkg liszt,
10 dkg vaj (ez esetben ne helyettesítsd margarinnal)
só, ¾ dl jeges víz
A töltelékhez:
4 tojás,
2 dl tejszín és 2 dl tejföl (vagy csak az egyik, az eredeti receptben sűrű tejszínt használnak)
sajt (minél többféle, annál jobb; én most edamit, füstölt sajtot és parmezánt találtam)
Minden egyéb (egymáshoz illő zöldségek, olajbogyó, kapribogyó, sonka apróra vágva stb.)
só, reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A tésztát állítsd gyorsan össze és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Vajazz ki egy sütőedényt, és a vékonyra nyújtott tésztát simítsd bele úgy, hogy a pereméig érjen. Éles késsel vágd le a felesleges tésztát az edényről. (A kist szeretem üvegedényben sütni, mert bármilyen csalóka is a szép barna felszín, láthatom, hogy a tészta alja rendesen átsült-e.)
Ha nyers vagy mélyhűtött zöldséggel dolgozol, ami előfőzést igényel, sós, forrásban lévő vízben forrald öt-tíz percig, majd öblítsd le hideg vízzel. Melegítsd elő a sütőt 180 ºC-ra – mire felmelegszik, kész is leszel az étel összeállításával.
A tojásokat keverd el a tejszínnel/tejföllel, sóval, szerecsendióval (más fűszert nem igényel), és nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal (hagyjál a tetejére is egy keveset). Ezt a kulimászt öntsd a tésztára. Ebbe kerülhet az előfőzött zöldség, meg minden egyéb is, amit még kiszemeltünk: paradicsom, hagyma, gomba, paprika, olajbogyó, sonka stb. A tetejére szórj egy kis sajtot, és mehet is a sütőbe 40-45 percre. Mikor aranybarna a teteje, és az alja is megsült már, vedd ki a sütőből, és hagyd néhány percig pihenni-dermedni, mielőtt belevágsz.