A teljes igazság az adalékanyagokról 1.
Az adalékanyagokkal kapcsolatban gyakran felvetődő kérdésekre Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa válaszol.
Miért használnak adalékanyagokat?
Azért, mert az adalékanyagok:
- biztosítják az élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságát, frissességét;
- javítják az ételek tápértékét;
- fokozzák az ételek ízhatását, javítják a színét, állagát;
- egyszerűbbé és gyorsabbá teszik az ételek elkészítését.
Létezik adalékanyag-allergia; és ha igen, mik a tünetei?
Táplálék-allergia leggyakrabban a gluténtartalmú gabonafélék, pl. a búza, valamint a tojás, a tej, a halak és egyéb tengeri élőlények, a szója, és az olajos magvak, pl. a földimogyoró fogyasztása esetében jelentkezik. Allergia esetén ezek a táplálékok meghatározott tünetekkel (pl. kiütések a bőrön, hasmenés, légúti panaszok) járó, túlzott immunreakciót váltanak ki a szervezetben. Az élelmiszer-adalékanyagok iránt megmutatkozó érzékenység azonban különbözik a táplálék-allergia esetében tapasztalt jelenségtől, ugyanis ez esetben a fokozott immunválasz általában elmarad. Nagyon nehéz megállapítani, hogy egy tünetet az élelmiszer mely összetevője váltotta ki. Az adalékanyagok esetében tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezeket a vegyületeket nagyon kis mennyiségben alkalmazzák. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az adalékanyagok okoznak-e túlérzékenységi reakciót.
Van lehetőség az adalékanyagok teljes elhagyására?
Akkor kiiktathatóak, ha valaki a saját kertjében termeli meg élelmiszereit, és naponta több órát szán az ételek elkészítésére. Az adalékanyagok lehetővé teszik, hogy szabadidőnket más, kellemesebb dolgokkal tölthessük.
Az interneten keringő reklámanyagok és kétes eredetű információk helyett hol kaphatunk megbízható tájékoztatást?
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal weboldalán: www.mebih.gov.hu.
forrás: Nestlé Életmód Iránytű Hírlevél
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás
- Két front között
- A szaglásterápia segíthet depressziós betegeken
- Hangyák védhetnek meg a kullancsoktól
- A core izmok erősítése csak mítosz?
- Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - ilyen az egynapos sebészet
- A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak
- Egyre gyakrabban okoz megbetegedést egy parazita
- Ezektől a növényektől tartsuk távol gyermekünket és házikedvencünket!
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!