Ételek, amiktől éhesek leszünk

Szerző: Szimpatika
Bizonyos ételekből bármennyit eszünk, sosem lakunk jól. Lassanként egyre többen rádöbbennek, hogy az egészséges ételek eltelítenek, a feldolgozott, egészségtelen élelmiszerek viszont nem verik el az éhségünket – elfogyasztásuk után inkább úgy érezzük magunkat, mintha semmit sem ettünk volna. Ennek oka az, hogy tápanyagtartalmuk a feldolgozás alatt lecsökken.

Ráadásul akárhogyan próbálunk ellenállni, bizonyos ételek függőséget okoznak. Bármilyen rosszul vagyunk is tőlük, egyszerűen képtelenek vagyunk abbahagyni. Az alábbiakban sorra vesszük, mely ételeket érdemes kerülni, ha valaki valóban jól szeretne lakni.

 

1. Rágógumi

A rágó serkenti a nyálelválasztást. A termelődő nyál a gyomorba jut, és mivel a gyomor azt hiszi, hogy táplálékot kell megemészteni, ettől csak még éhesebbek leszünk.

2. Diétás üdítőital

 

A mesterséges édesítőszerek növelhetik az étvágyat, ugyanakkor a normál cukroktól eltérően nem szolgáltatnak semmit, ami elmulasztaná az éhséget.

 

3. Fagyasztott készételek

 

A fagyasztott ételekben általában nincs elég kalória, amitől jóllakhatnánk. Nincs bennük elegendő nyers összetevő, különösen friss zöldség és gyümölcs, ami kitágulhatna a gyomrunkban. Minél ritkábban fogyasszunk ilyen ételeket, de ha mégis ilyet eszünk, egészítsük ki friss salátával vagy gyümölccsel.

 

4. Édes tészták és péksütemények

 

Bármilyen finomak is az édes tészták, nem igazán lehet jóllakni velük. A fehér cukorban és a lisztben nincsenek rostok és tápanyagok. Gyorsan feldobnak, de hamarosan még éhesebbek leszünk, mint előtte. Érdemes inkább teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket választani, amelyek a lehető legkevesebb cukorral készültek.

 

5. Cukrozott müzliszelet

 

Ha a "jó reggelt szelet" nincs alaposan megpakolva fehérjével, és nem a lehető legkevesebb cukrot tartalmazza, nem sokkal jobb, mint az édes tészta. A feldolgozott és cukrozott változatok jónak tűnnek, de elfogyasztásuk után hamar újra éhesek leszünk. Igaz, hogy manapság már találhatunk néhány jó minőségű, bio alapanyagokból készült müzliszeletet is a boltokban, a legjobb megoldás továbbra is a reggelizés: a zab gyümölccsel, mézzel, mogyoróvajjal és tejjel például kitűnő választás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!