Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Biomániások. Te is közéjük tartozol?

Egyre gyakoribb, hogy az emberek különös, túlzott gondot fordítanak táplálkozásukra. Gondolataik örökké az étkezés körül forognak, legtöbbször azért, mert félnek a hízástól, de egyre gyakrabban azért is, mert az egészséges életmód megszállottjai. Az anorexiások és a bulímiások az elfogyasztott ételek mennyisége miatt aggódnak, a biomániások a minősége miatt. A pszichológusok meg azt mondják, azért egyre több a különféle étkezési zavarral küzdők száma, mert a mai ember egyre kiszolgáltatottabb. Egyedül az étlkezésünket tudjuk irányítani.

Azok az emberek, akik csak bioételeket hajlandóak elfogyasztani, azt vallják, hogy a bioétkezés nem csak egészségesebb táplálkozást jelent, hanem egy másfajta életszemléletet is. Aki ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termékeket vásárol, egy olyan módszert támogat, amely jó a Földnek, védi a természetet, és végső soron gyermekeink, unokáink életét.


Biónak nevezhető az az élelmiszer, amelyet az ellenőrzött ökológiai termelés szabályai szerint állítottak elő. Vagyis olyan területen termeltek, amely minimum három évig pihent a hagyományos termelés után. Nincs benne műtrágya, a rajta termelt növényeket nem kezelték szintetikus növényvédő szerekkel, nem használnak rajtuk szintetikus rovarölő, gyomirtó szereket, megfelelő távolságra fekszik az országutaktól, szennyezett területektől, a nem bio termelésű földektől, és a belé vetett magok sem génkezeltek. Ezeket a földeket erre felhatalmazott, nemzetközi szervezetek az átállás időszakában évente többször, később évente legalább egyszer megvizsgálják. A rajtuk termelt növényeket rendszeresen ellenőrzik. A biogazdálkodásban nevelt állatokat nem lehet mesterségesen megtermékenyíteni, mesterséges megvilágításban tartani, ketrecbe zárni, egyáltalán a fajtól idegen körülmények között, túlságosan szűk, zsúfolt helyen tartani. A borjút idő előtt anyjától elválasztani.
Csak a fajára jellemző biogazdálkodásból származó tápanyaggal lehet takarmányozni. Nem szabad preventív okból antibiotikumokkal, hormonnal kezelni. A biogazdálkodás munkaigényesebb, általában alacsonyabb termésátlagokra képes, ezért a termékek átlagosan 30–50 százalékkal drágábbak, mint a hagyományos termelésűek.