Az anorexiások agya szorongással reagál az ételre
2011. 11. 30.
Orvosi képalkotó eljárással mutatták meg amerikai kutatók, hogy az anorexiások agyában a szorongással összefüggő központ aktiválódik az ételektől, nem a jutalomközpont, mint általában – idézte a Scientific American című tudományos ismeretterjesztő folyóirat online kiadása
Az ételek, vagy akár csak róluk készült fotók nézegetése az emberek többségében jó érzéseket kelt, ám az anorexiások éppen ellenkezőleg vannak ezzel: kellemetlenül érzik magukat a tartalmas étkek puszta látványától is.
Az ételek fogyasztása közben dopamin szabadul fel, amely az agyi jutalomközponton keresztül kellemes érzést vált ki az emberekben. A dopamin felszabadítását egy adag amfetamin beadásával érte el Ursula Bailer kutatásvezető anorexiás és egészséges nőknél, akik önkéntesen jelentkeztek a vizsgálatra.
Mágneses rezonanciás képalkotás segítségével a kutatók azt ellenőrizték, hogy eközben az agy mely területei váltak aktívvá. Mint kiderült, az étkezési zavar nélkül élő nőknél ilyenkor az agy jutalomközpontja aktiválódott, míg az anorexiás résztvevők agyában a következmények miatt aggódó, szorongással összefüggő terület vált aktívabbá.
A különbség okának feltárása közelebb vihet az evészavarok kezeléséhez.
Az eredeti tanulmány az International Journal of Eating Disorders című szakfolyóiratban jelent meg.
Az ételek fogyasztása közben dopamin szabadul fel, amely az agyi jutalomközponton keresztül kellemes érzést vált ki az emberekben. A dopamin felszabadítását egy adag amfetamin beadásával érte el Ursula Bailer kutatásvezető anorexiás és egészséges nőknél, akik önkéntesen jelentkeztek a vizsgálatra.
Mágneses rezonanciás képalkotás segítségével a kutatók azt ellenőrizték, hogy eközben az agy mely területei váltak aktívvá. Mint kiderült, az étkezési zavar nélkül élő nőknél ilyenkor az agy jutalomközpontja aktiválódott, míg az anorexiás résztvevők agyában a következmények miatt aggódó, szorongással összefüggő terület vált aktívabbá.
A különbség okának feltárása közelebb vihet az evészavarok kezeléséhez.
Az eredeti tanulmány az International Journal of Eating Disorders című szakfolyóiratban jelent meg.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Vissza az edzőterembe: 10 + 5 tipp a szeptemberi újrakezdéshez
- Szeptember, a tüdőfibrózis hónapja
- Egyre több az allergiás beteg a géllakk összetevői miatt
- Hogyan lehet sikeres az őszi életmódváltás?
- Az egészséges anya-lánya kapcsolat hatalmas kincs
- Hogyan előzhetjük meg a „kattintás-betegséget”?
- A többet alvó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában
- Gyakran láthatatlan, de veszélyes - így vehetjük fel a harcot a nemi betegségekkel szemben
- Már az 1600-as években használtak kokaint Európában
- Nem megoldás, ha a hisztiző gyerek mobilt kap a kezébe, hogy megnyugodjon
- A hasi elhízás és az egészség
- Nagy agy, gyorsabb öregedés?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!