A többet alvó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában

Forrás: Sajtóközlemény
Aggasztó eredményeket hozott a Pécsi Tudományegyetem, gyerekek és serdülők körében végzett alváskutatása. Az úgynevezett Athén Insomnia Skálán elért eredmények alapján a vizsgált serdülők 17%-a insomniásnak tekinthető. Nem meglepő, hogy a gyermekkori alváshiányhoz és alvászavarokhoz a fokozott internet és okoseszköz használat, valamint az ezzel járó mesterséges fény is hozzájárul. A kutatás rámutat arra is, hogy a stressz az internethasználattal párhuzamosan nő. A vizsgált gyerekek és fiatalok közül jobban teljesítettek az iskolában azok, akik jobban alszanak.

Több alvásra van szüksége egy gyereknek

A kisebbeknél a nem megfelelő alváshigiéniás rutin mellett a szorongás, a sötétségtől való félelem, a koffein tartalmú édességek, például a csoki fogyasztása is ronthatják az alvásminőséget. Emellett a nem megfelelő fekvőhely sem kap elég figyelmet, amikor az iskolára készül a család.

Minden hatodik serdülő alvászavarral küzd, amely komoly hatással lehet az életminőségükre és iskolai teljesítményükre is. Azok a gyerekek, akik nem alszanak eleget, gyakran koncentrációs problémákkal küzdenek, és romlik a tanulási képességük.

A gyerekek alvási szükségletei életkoronként változnak. A Magyar Alvás Szövetség ajánlásai alapján a 6-12 éves gyerekeknek 9-12 óra alvásra van szükségük naponta, míg a tinédzsereknek 8-10 óra ajánlott. Az alvás kulcsfontosságú a kognitív fejlődéshez, az emlékezet erősítéséhez és az érzelmi egyensúly fenntartásához.

Forrás: Envato Elements

Egészséges alvási rutin iskolaidőben

Az iskolák korai órakezdése gyakran nincs összhangban a gyerekek természetes alvási ciklusával, különösen a tinédzserek esetében. A korai ébredés nehézségeket okozhat, mivel ebben a korban a késői lefekvés és a hosszabb alvás természetes igény.

Azt gondolnánk, hogy a hétvégi sokáig alvással pótolható a kiesés, pedig a szervezet szempontjából egészségesebb,ha szabadnapokon is megpróbáljuk fenntartani a hétköznap megszokott alvási ritmust. A következetesség segít a cirkadián ritmus fenntartásában, ami hosszú távon javítja az alvás minőségét.

A szülők nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyermekük egészséges alvási szokásokat alakítson ki. A nyári szünet után különösen fontos, hogy fokozatosan állítsuk vissza a gyerekek alvási ütemtervét az iskolai ritmusra.

Fontos a lefekvés előtti telefonhasználatra és tévénézésre is egészséges szabályokat hozni. Mint mindenben, ebben is a példamutatással tudnak a legnagyobb hatással lenni a szülők.

„Tanulmányok kimutatták, hogy a kék fényű eszközök csökkentik vagy késleltetik a melatonin, azaz az alváshormon természetes esti termelését, ami csökkenti az álmosságot és meghosszabbítja az elalváshoz szükséges időt. Ezért fontos, hogy lefekvés előtt 20-30 perccel már mellőzzük a telefont és minden más digitális eszközt is” – mondja G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Forrás: Envato Elements

A szivacs nem váltja ki a megfelelő matracot

Egy gyereknél vagy tinédzsernél talán nem jelentkezik olyan gyorsan vagy fájdalmasan, például derékfájás formájában egy rossz minőségű fekhely hatása, mint a felnőtteknél, de egy rosszul megválasztott matrac hosszútávon hat a fejlődésükre.

A nem megfelelő tartás és a kényelmetlen alvási pozíció gerincproblémákhoz vezethet, amelyek kihatnak a testtartásra és az általános egészségre. A megfelelő matrac kiválasztása ezért elengedhetetlen, különösen a növésben lévő gyerekeknél. A matracnak elég tartósnak kell lennie ahhoz, hogy több évig használható maradjon.

Figyelembe véve a gyermek növekedését és igényeit, nem szerencsés a legolcsóbb és alacsony minőségű matracot választani, mert ez még egy gyermek súlya alatt is megsüllyedhet. Első sorban nem az életkor, hanem a súly a meghatározó az ágy és matracválasztásnál.

2-5 éves kisgyermekek számára javasolt egy szilárd és jól támasztó matrac, amely védi a gerinc fejlődését.

Általános iskolás korban, 6-12 évesen már szükséges lehet nagyobb, akár felnőtt méretű matrac, amely több helyet biztosít a növekedéshez.

Ugyanakkor nem szabad túl korán túl kemény matracot választani, mert az alacsonyabb testsúly terheli ugyanolyan mértékben a matracot, mint egy felnőtt esetében, így nem marad meg a rugalmasság, amely egyenletesen eloszlatja a testfelületre jutó terhelést.

Forrás: Sajtóközlemény

Serdülőkorban pedig már mindenképp érdemes felnőtt méretű és minőségű fekvőhelyre váltani, amely hosszabb távon is kényelmes marad. Az anyagminőség és a légáteresztés szintén fontos szempontok, hiszen a légáteresztő, hipoallergén anyagok segítenek elkerülni az allergiás reakciókat és az éjszakai izzadást.

Az alváskiegészítőket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Sokat segíthetnek az iskolás gyermekek pihentetőbb alvásában a kényelmes és légáteresztő anyagokból készült pamut ágyneműk, az ergonomikus, kifejezetten gyerekek számára készült párnák.

Egy stabil és tartós ágykeret ugyanúgy növeli a fekhely élettartamát, mint a mosható matracvédők, amik segítenek sokáig tisztán tartani a matracot.

A kutatás eredménye itt olvasható.

Borítókép: Envato Elements

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!