Gyakran láthatatlan, de veszélyes - így vehetjük fel a harcot a nemi betegségekkel szemben

Forrás: Sajtóközlemény
2023-ban 3260 embert érintettek bejelentetten a leggyakoribb fertőző kórokozók: a szifilisz, a kankó vagy tripper, az LGV és a Chlamydia-fertőzés. A fertőzések 70%-a azonban teljesen tünetmentes, és az is marad, így fontos a folyamatos szűrés és edukáció.

Olykor még könnyen gyógyítható betegségek is kezeletlenül maradnak, mert a fertőzés ténye és maga a szűrés is tabunak számít, pedig már léteznek diszkréten, otthon is elvégezhető, megbízható eredményt hozó önmintavételes vizsgálatok. A fertőzésekről és szűrési lehetőségekről Dr. Stefanovits Ágnes szülész-nőgyógyászt és Szász Máté biológust, a SYNLAB sportdiagnosztikai tudományos vezetőjét kérdeztük.

A leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőző kórokozók (STI) közé tartozik a HPV, a Hepatitis B, a Chlamydia-fertőzés (Chlamydia trachomatis), és a szifilisz (Syphilis). Utóbbi fertőzés 2023-ban majdnem háromszor annyi férfit érintett Magyarországon, mint nőt, azonban a legtöbb fertőzés esetében a nők vannak nagyobb kockázatnak kitéve a hüvely nyálkahártya felületének nagysága miatt.

Forrás: Envato Elements

Gyakoriságuk azonban jellemzően eltér a szexuális aktivitás típusa és az életkor szerint is. A növekvő tendencia mögött állhat az online társkeresés elterjedése, valamint a fiatalok körében emelik a fertőzés kockázatát a rövid kapcsolatok.

Dr. Stefanovits Ágnes„A szifilisz, valamint a gonorrhoea mellett a HIV vírus előfordulása is a fővárosi régióra centralizálódik. A legveszélyeztetettebb korosztály a fiatal felnőttek és az ötven éves kor feletti páciensek. Rendeléseinknek gyakori vendégei a Trichomonas és Chylamydia fertőzéssel szenvedő páciensek. A nemi úton terjedő betegségek tünetei azonban a kórokozó típusától függően megjelenhetnek napok, de akár évek alatt is.

Kimenetelük szempontjából is vannak könnyen és véglegesen gyógyítható betegségek, míg a hepatitis vírus talaján kialakuló májrák, illetve a HPV talaján kialakuló méhnyakrák, péniszrák, illetve fej-nyak területi daganatok agresszív és magas halálozású betegségek” – hangsúlyozza Dr. Stefanovits Ágnes, szülész-nőgyógyász.

Tünetek és szűrés

A fertőzések több mint fele nem jár nemi területen kialakuló tünettel, azonban sokszor olyan panaszok jelentkeznek, amik nem emlékeztetnek nemi fertőzésre: ilyen lehet például a fekély a torokban, a nem múló torokgyulladás, és a vese és a húgyhólyag területét érintő fertőzések. Minden kiszűrt fertőzéssel szakorvoshoz kell fordulni, és kezelni kell azt.

A HPV az egyetlen, amely az esetek többségében visszaszorulhat az immunrendszernek köszönhetően.

Szász Máté„Fontos kihangsúlyozni, hogy az STD fertőzés nem az egyén hibája, nem felelőtlenségből fakad. Sok esetben nem látjuk jelét a betegségnek, egy igényes, jól szituált partner is lehet fertőző. Előfordul, hogy közös törölközővel, vagy szauna használat során, esetleg nőgyógyásznál, strandon kapjuk el a fertőzést.

Szexuális együttlét során fontos az óvszer használata, de nem nyújt teljes védelmet, hiszen a HPV például képes áthatolni az óvszeren is. Éppen ezért a szűrés fontosabb, mint a megelőzés: a legtöbb STD kezelhető, még a szövődmények kialakulása előtt is” – mondja Szász Máté, a SYNLAB biológusa.

Az óvszerhasználat és annak népszerűsítése másodlagos megelőzési forma, elsődleges stratégia a Hepatitis B és a HPV ellen a biztonságos, több, mint két évtizede piacon lévő oltások beadatása.

Forrás: Envato Elemtents

A szűrés módja és annak fontossága

Az STD szűrővizsgálat sok esetben kellemetlen, és akár szégyenérzetet is okozhat. Azonban már rendelkezésre áll otthon elvégezhető vizsgálat is, melynek előnye, hogy diszkrét csomagolásban érkezik, otthon könnyen elvégezhető a mintavétel, és egyszerűen, postán elküldhető a levett minta. A leletet a páciens e-mailen keresztül kapja meg, így kényelmesen, és feltűnés nélkül elvégezhető a szűrés a különböző kórokozókra, rendszeresen is.

Borítókép: Envato Elements

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!