Az egészséges anya-lánya kapcsolat hatalmas kincs

2024. 09. 12.
Forrás: nlc.hu
Az elmúlt évek során már számos kutatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a szülők a szocializációban, a társas kapcsolatainkban és a párkapcsolatainkban. Az édesanyák különleges helyet foglalnak el a szívünkben, hiszen ők azok, akik már a születésünk előtt is óvtak, védelmeztek minket.

Habár a fiúk életében is kulcsfontosságú jelentőséggel bír az édesanyjukkal való viszonyuk, azt mondják, hogy az anya-lánya kapcsolat az egyik legerősebb kötelék, amit az ember kialakít az élete során. A nők esetében különösen fontos ez a kapocs, hiszen ők azok, akik által megismerkedünk a nőiesség fogalmával, megértjük, hogy mit jelent nőnek lenni, kialakulhat az egészséges önbizalmunk és az identitásunk. 

Mindent magukban hordozunk, amit a szüleinktől kaptunk. Az anyák és a lányaik közti kötelék is rengeteg történetet hordoz, hiszen több generációnyi minta alakítja az egymáshoz fűződő viszonyukat. Vannak, akik nagyon sok erőt tudnak meríteni ebből a kötelékből, azonban sajnos nem ritka az sem, hogy rengeteg trauma forrásaként van jelen egy lány életében. Éppen ezért az, hogy anya és lánya hogyan viszonyul egymáshoz hatással lesz a gyerek kötődési stílusára, továbbá befolyásolja a pszichológiai és a szociális fejlődését is. 

Forrás: Envato Elements

Az anya-lánya kötelék komplexitása 

Ez az első olyan kötelék, amelyet az életünk során megtapasztalunk, így nem csoda, hogy egy nagyon intenzív kapcsolatról van szó. Dr. Rosjke Hasseldine terapeutaként közel 20 éve kutatja ezt az igen sajátos dinamikát. A terapeuta szerint a társadalom már alapból úgy hozza létre az anya-lánya kapcsolatokat, hogy azok kudarcot valljanak. Ennek hátterében pedig a generációkon átívelő történelem az oka. Olyan világban élünk, amelyben sajnos még mindig komoly erőfeszítéseket kell tenniük a nőknek ahhoz, hogy meghallgassák őket. Belénk ivódott, hogy kénytelenek vagyunk elfojtani az érzéseinket és magunkat az utolsó helyre tenni.

„Ez egy hatalmas rejtett vitát eredményez az édesanyák és a lányaik között. Ha belegondolunk abba, hogy a nőket sokszor a családon belül sem hallgatják meg, hogyan tudna egymásra figyelni az anya és a lánya? Ilyenkor az anyák és a lányaik között egy hatalmi harc kezdődik azért, hogy ki kapja meg a szót” – mondta a HuffPostnak. 

Dr. Hasseldine munkája során több száz családot és kultúrát vizsgált meg, hogy feltérképezze és megértse az anya és lánya közti kapcsolatot. Egy 2021-es interjúban azt mondta, hogy még nem talált olyan családot, ahol a nagymamát, ezzel együtt pedig az édesanyát is teljes mértékben meghallgatták volna. 

Forrás: Envato Elements

Nem csoda, hogy az anyák és a lányaik arra vágynak, hogy meghallgassák egymást – összegezte, majd hozzátette, miszerint ugyanez vonatkozik az érzelmi támogatásra is. 

„Ha olyan családban nőtt fel valaki, amelyben a nőktől elvárják, hogy mindenkit támogassanak, de visszafelé nem kapnak támogatást, akkor ezek a hatalmi harcok folytatódnak.”

A szakember azt is hozátette, miszerint a féltékenység nagyon gyakori jelenség ezekben a kapcsolatokban és habár rejtve maradnak, hatással lesz a kapcsolatra. Pozitívum, hogy Dr. Hasseldine azt tapasztalta, egyre több húszas, harmincas és negyvenes nő keres fel segítséget, hogy javítsa kapcsolatát. 

Az egészséges kapcsolat néhány alappillére

Az idő előrehaladtával a kötelék változik és sokféle formát ölt, azonban F. Diane Barth pszichológus szerint egy dolog állandó marad: kapcsolatok rendkívül fontos szerepet játszanak önbecsülésünkben és abban, hogy hogyan birkózunk meg a saját érzéseinkkel. Véleménye szerint a felnőtté válás után ezekre a kapcsolatokra is olyan szabályoknak kell vonatkoznia, mint bármely másik kapcsolatra.

Kölcsönös tisztelet

A pszichológus szerint a kölcsönös tisztelet ebben az esetben azt jelenti, hogy egy vita vagy nézeteltérés közepette megpróbálunk azokra a dolgokra összpontosítani, amelyeket szeretünk a másikban. Ez nagyon sokat segíthet abban, hogy ne hirtelen felindulásból cselekedjünk vagy mondjunk bántó dolgokat. 

Nem baj, ha másképp gondolkodunk

Az anyák és a lányaik akár tudat alatt is azt gondolhatják, hogy csak akkor alakíthatnak ki jó kapcsolatot, ha szinte mindenről ugyanaz a véleményük. A különbségek azonban fokozhatják az érdeklődést. Ugyan több évtizede ismerjük egymást, nem biztos, hogy mindent tudunk egymásról és arról, hogy hogyan látjuk a világot. Ez segíthet a szorosabb kötődés kialakításában.

Forrás: Envato Elements

Engedjük meg egymásnak, hogy hibázhasson

Teljesen normális, hogy szülőként kötelességünknek érezzük azt, hogy megóvjuk gyermekünket a csalódástól, felnőttként pedig mi is szeretnénk vigyázni a szüleinkre. Nagy kihívást jelenthet megtalálni az egyensúlyt, azonban engednünk kell egymásnak, hogy néha hibázhassunk.

A határok felállítása

Talán a legnehezebb felismerni azt, hogy az idő előrehaladtával nem támaszthatunk egymással szemben ugyanolyan elvárásokat. Az anyák gyakran elvárhatják, hogy gyermekük kérés nélkül tegyen meg bizonyos dolgokat, azonban ez visszafelé is igaz lehet. Még abban az esetben is fontos a határok felállítása, ha közeli viszonyt ápolunk az édesanyánkkal.

Via: 123

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!