Foghelyzet az első 25 évben

2011. 11. 03.
|
A legtöbben csak akkor teszik be a fogorvosi rendelőbe a lábukat, amikor már valami nagy baj van. A „gonosz fehér köpenyes bácsi/néni” a kisgyerekeknél még nagyobb félelmet kelthet, ha már az első alkalommal komoly fájdalommal járó kezelésre visszük. Dr. Nyáry Zsolt fogorvost (www.drnyarizsolt.hu) a fiatalkori fogak kezeléséről kérdeztük.

Mikor kell elvinni először a gyermeket fogászati kezelésre, mi történik ilyenkor?

Saját praxisomban azt szoktam ajánlani a szülőknek, hogy a tejfogak áttörése után, 3 éves kor körül bátran hozzák el panaszmentes csemetéjüket egy olyan alkalommal, amikor a szülők fogát kezelem. Lássa a gyermek, hogy a mama, papa fogát gyógyítom! Mivel a szülőknek sem fáj a kezelés, könnyű őket rávenni, hogy próbálják ki a „liftes” széket és a „csiklandozó gépet” (víz- levegőfújó eszköz). Ha sikerül felkelteni a kíváncsiságukat, szívesen nyitják ki a szájukat. Az első alkalommal inkább csak barátkozunk, átnézem a fogakat, a száj állapotát, majd a szülővel megbeszéljük a további teendőket, és nagyon megdicsérem a gyereket a bátorságáért. Ha évente egyszer így megjelenünk a fogorvosnál, aki még ellenőrzi is a fogak állapotát, a gyerek nem fog félni, mire valóban szükséges lehet egy-egy beavatkozás.

A szülők többségének már régen volt tejfoga. Mi az, amire különösen oda kell figyelni a gyerekek fogápolása során?

 

A szülő feladata a gyermek fogainak tisztítása az óvodáskor végéig, de később sem árt az ellenőrzés! Amint megjelennek az első tejfogak, ideje elkezdeni a fogmosást megfelelő bébifogkefe és -fogkrém használatával. Mindig az életkornak megfelelő (gyermek) fogkefét kell használni a megfelelő mennyiségű és minőségű fogkrémmel. Így elkerülhető a fogkrém lenyelése miatti túlzott fluoridbevitel, ami a maradó fogakon foltosodást okozhat. Az elhasználódott fogkefét 3-4 havonként, fertőző betegség után azonnal ajánlatos cserélni. Esti fogmosás után már semmit ne egyen-igyon a gyerek – ha máshogy nem megy az elalvás, a cumiba maximum tiszta vizet tegyünk!

 

Miért fontos a barázdazárás, és mikor ajánlott?

Elsősorban a mélyen barázdált fogak esetében bír nagy jelentőséggel, alkalmazásának szükségességét a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el.

Az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek, a mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatók, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárt felületek ezzel szemben simák, és ezáltal könnyen tisztíthatók. Barázdazárást követően nem tudnak megtelepedni a baktériumok, a fogfelület könnyen tisztíthatóvá válik, ezáltal védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen.

 

A barázdazárást egészséges maradó fogon, lehetőleg a fog áttörését követő hat hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát 6 éves kortól folyamatosan 18 éves korig. A félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása, illetve a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése, és szükség esetén cseréje.

Mikor lehet/érdemes fogszabályzással foglalkozni?

A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikájának a kialakítása, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése, amelyek a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhatnak. A rendellenes harapásnak hatása van a rágásra, a fogmosásra, a mosoly megjelenési formájára, és arra, milyen érzést kelt bennünk a fogsorunk. A kusza fogakat ugyanis sokkal nehezebb alaposan tisztítani, aminek következményeként megjelenhet a fogszuvasodás és az ínybetegségek. A kiálló fogak könnyebben letörhetnek, a keresztharapás pedig rossz irányú növekedést és egyenetlen fogsort eredményezhet. A nyitott harapás miatt kialakulhat a nyelvlökéses nyelés, és egyes beszédhibák.

Az első fogszabályozási vizsgálatnak lehetőleg 7-8 éves korban meg kell történnie. Addigra kinőnek az első maradó őrlőfogak, és stabilizálódik a hátsó harapás. Ekkor a szakorvos gondosan feltérképezheti az első-hátsó és az egyes oldalsó fogak egymáshoz való viszonyát. Kiderülhet például, hogy a már kibújt metszőfogak esetleg túlharapást, nyitott harapást, fogtorlódást, vagy a mosolygásnál túlzottan kilátszó ínyt okoznak. Ilyen kis gyerekeknél nem feltétlenül szükséges rögtön fogszabályzás, de az alapos vizsgálat előre jelezheti a legideálisabb kezdési időpontot.

Milyen problémákat vethet fel a bölcsességfog növekedése?

A bölcsességfog növekedése eleve fájdalommal járhat, ha kevés a hely, vagy ha nem megfelelő irányban áll a fog. Nyomhatja az előtte lévő fogat, vagy ha nem tud teljesen előtörni a ráboruló íny alatt, gyulladás alakulhat ki, ami igen nagy fájdalommal jár. Nem utolsósorban – bár utolsó a sorban – képes az előtte többé-kevéssé szabályosan álló fogakat előrébb tolni vagy tengelyük mentén elfordítani, ami szabálytalan fogívhez vezet.

Mikor kell kiszedni a bölcsességfogakat? Mire kell vigyázni a beavatkozás után?

Röviden:

  • Ha menthetetlenül szuvas (gyökérkezelni anatómiai okok miatt ritkán szoktuk)
  • A ráboruló íny miatt fájdalmas gyulladás lép fel mögötte
  • Gyulladásban van, vagy alatta-mögötte ciszta látható (fogászati góc!)
  • Meg akarjuk előzni a fogszabályzást, el akarjuk kerülni, hogy a többé-kevésbé szabályosan álló fogak torlódjanak
  • Fogszabályzó kezelés előtt általában ajánlatos a bölcsességfogakat eltávolítani, nehogy tönkretegyék a szabályzás eredményét
  • Ha rágáskor gyakran becsípődik a húsunk

 

Minden foghúzás után tilos a húzás helyét piszkálgatni, szívogatni, öblögetni. A húzás helyén képződő alvadék a legjobb gyógyír a friss sebre! Öblögetéssel ezt a természetes „pakolást” távolítjuk el, és ilyenkor újul ki a vérzés. Ha piszkáljuk az alvadékot, az könnyen elfertőződhet, begyulladhat. Nehezebb húzások esetén javaslom a jegelést (minden fél órából 10 percig az érintett területet kívülről, patikában kapható hűtő-párnával kell borítani, majd 20 percre vissza kell tenni a párnát a mélyhűtőbe). Tej, illetve tejtermékeket lehetőleg egy hétig kerülni ajánlatos. Fájdalom, váladékozás, láz esetén a kezelőorvost tessék hívni!

 

Mi a teendő akkor, ha valakinek egy sikeres fogszabályzás után a bölcsességfogai újból összekuszálják a fogsorát?

Esete válogatja. Általában ki szoktuk húzni a bölcsességfogat, és újból felteszünk egy rögzített fogszabályzó készüléket. A második fogszabályzó kezelés már nem szokott annyi ideig tartani, mint az első. A legszerencsésebb azonban esélyt sem adni ennek a második kezelésnek, és még a fogszabályzás előtt gondoskodni kell a bölcsességfog eltávolításáról.

Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el