Szívinfarktust okoz a kipufogógáz

Szerző: Szimpatika
A brit szakértők szerint a nehéz kipufogógázok belélegzése infarktust idézhet elő.
A Brit Journal szerint a szennyező anyagok nem elsődleges okozói az infarktusnak, de felgyorsítják az ahhoz vezető folyamatokat. Az ismételt szennyezésnek való kitétel árt a szervezetnek -ahogy mondják -, várhatóan jelentősen csökken a várható élettartam. A tanács, ahogy mondani szokták: tartsuk magunkat távol a veszélytől, amennyire csak lehet.

Jeremy Pearson professzor, a Brit Szív Alapítvány (British Heart Foundation) tagja, aki közreműködött a tanulmány elkészítésében, a következőket mondta: Ez a széles skálán mozgó tanulmány bebizonyította, hogy a szívroham kockázata átmenetileg megnő, ha kipufogógáz belégzésének vagyunk kitéve. Ez az eredmény körülbelül hat óra után mutatható ki.

Tudjuk, hogy a szennyezés jelentősen befolyásolja a szív egészségi állapotát. Valószínűleg ez azért van, mert a vér „besűrüsödik”, ez nagyobb eséllyel okoz véralvadást, ami infarktushoz vezet. Azt tanácsoljuk a már szívbetegséggel diagnosztizált embereknek, hogy próbálják elkerülni a forgalmi dugókat, és a túlterhelt utakat.

A kutatás során 80 ezer angliai és walesi szívrohamot szenvedett beteg orvosi feljegyzéseit vizsgálták meg, és hasonlították össze a légszennyezettséggel kapcsolatban mért adatokkal. Ez az összehasonlítás lehetővé tette, hogy ábrázolják a légyszennyezettség óránkénti szintjét, és összevessék a szívrohamok sűrűségével-ezáltal kapcsolatot keresve a kettő között.

A hat órán át tartó magasabb légszennyezettség összefüggést mutatott a szívinfarktus kockázatának növekedésével, majd ahogy ez az időkeret csökkent, úgy a kockázat is.

Krishnan Bhaskaran, a kutatás vezetője elmondta, hogy az eredmények rámutatnak, nem a kipufogógázok jelentik a legnagyobb kockázatot a szívinfarktus kialakulására nézve. Úgy tűnik azonban, ha ilyen kockázatnak vagyunk kitéve, és néhány órán belül szívinfarktus következik be, akkor valószínűleg előbb-utóbb ez a sors várt volna ránk.

Krishnan Bhaskaran szerint ezek a megállapítások nem változtatnak azon a tényen, hogy az állandó légszennyezésnek kitett szervezet erős veszélynek van kitéve.

Pearson professzor egyetért: Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, és ehhez hasonló káros szokások sokkal nagyobb kockázati tényezők, mint a kipufogógázok, ami csak hab a tortán.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!