De miért kell vitamint szednünk?

Szerző: Szimpatika
A vitaminok felfedezése a modern kor vívmánya. De miért fedezték fel a vitaminokat? 1880-as években kezdte megismerni a világ a beri-beri rejtélyes betegséget. A betegséget a hántolt rizs okozza. A gyarmatokon élő ember fő tápláléka a rizs volt, és amikor a fehér ember elhozta nekik a finom, fényezett, hántolt rizst, elvette tőlük a rizshéj létfontosságú vitaminjait, így a B1-vitamint is. Amikor ismét hántolatlan rizst kaptak a betegek, lassan meggyógyultak.

Hasonló módon fedezték fel a B3-vitamint is, amelynek hiánya súlyos idegrendszeri károsodásokkal járó pellagrát okozott. Ez főleg a kukoricán élőknél fordult elő. Hasonló hiánybetegség a skorbut is. Ennek a betegségnek a megismerése a C-vitamin felfedezését eredményezte. De mi ebből a tanulság? Ahogy fejlődtek a modern emberi technológiák, akár az élelmiszeriparban, akár a kémiában, ezeket a vívmányokat előbb-utóbb bevetették az élelmiszereink finomítására. De ezekkel a finomításokkal megfosztottuk valamilyen összetevőitől a táplálékainkat, megfosztottuk az összetettségétől, és ez mindig bajt okozott. A finomított élelmiszereink: a cukor, a liszt, a hántolt rizs, stb., mind ellenségeinkké váltak.

A vitaminok a teljes értékű táplálékaink alkotó elemei. Amelyik ennivalónkban megtalálták, azt előbb apró darabjaira, molekuláira szétszedték, kémiailag meghatározták az összetételét és a szerkezetét, és azt a molekulát, amelyiknek a hiánya a hiánybetegséget okozta, elnevezték vitaminnak és egy betűvel jelölték. Ez után, hogy kémiailag mindent tudtunk róla, kémiai úton, szintetikusan elő is tudtuk állítani. Manapság a patikában mindenféle vitamin kapható tabletta vagy kapszula formájában. Csak egy a bökkenő velük, mindenki más dózisban ajánlja, nem tudja az egyszerű vásárló, hogy kinek higgyen. Egy a szerencsénk, hogy ezek a vitaminok nem ártalmasak, akár megadózisban is szedhetők, anélkül, hogy komolyabb bajt okoznának.

De miért kell vitamint szednünk?

Ha ezt tisztázzuk magunkban, akkor sok minden világos lesz, és tudni fogjuk, hogy mi az egészséges táplálkozás lényege. Látjuk azoknál a népeknél, akik friss és nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak, nincs szívbetegség, és vitamintablettára sincs szükségük. Ott van a baj, ha az ember belenyúl a technikájával a természet adta ennivalóinkba. A természet úgy alkotta meg az ennivalóinkat, hogy úgy használnak nekünk legjobban, ahogy a természetben megtalálhatóak. Ha kiszedünk az ennivalóból bizonyos részt, akkor az hiányozni fog: azért fogyasztunk vitaminokat, mert finomított és kezelt élelmiszereket fogyasztunk, melyből hiányoznak a vitaminok. Az élő ennivaló utánozhatatlan az ember számára, illetve utánozható, de az utánzat mindig tökéletlen marad.

Az élő egy tökéletes "termék"

Az élő anyag egy sok összetevős rendszer, ahol minden összefügg mindennel. Ha egyszer ezt a tökéletes egységet megbontjuk, ugyanúgy sohasem tudjuk visszaállítani. Az élőből a vitaminokat kivehetjük, soha nem tudjuk visszatenni ugyanoda, ugyanúgy, ugyanannyit. A halottból sohasem tudunk élőt csinálni. A vitaminok több szálon kapcsolódnak különböző részeihez az élőnek. Nem csak kémiai összefüggéseik, nem csak anyagi súlyuk van, nem csak elektromos és mágneses terei vannak, nem csak információs komplexumuk van az élő anyagnak, hanem egyszerre minden – számunkra egyelőre rejtélyes módon kapcsolódnak egy helyre az élő sejtben. Nekünk így, ilyen utánozhatatlan egységben van szükségünk a táplálékainkra: ha főzzük, ha őröljük, ha halottá tesszük a kezeléseinkkel, akkor már kevesebb értéket fog nekünk jelenteni, ha elfogyasztjuk.

Vissza a természetbe?

Nem, nem ezt ajánlom, mert találhatunk olyan technikai vívmányokat, amelyekkel csak annyira roncsolunk, hogy számunkra értékes maradjon. A következő részből megtudhatod, hogyan lehet egyszerűen és könnyen megőrizni a növényekben, gyümölcsökben található vitaminokat és antioxidánsokat a tárolás, tartósítás és elkészítés során.

 

Dr. Hummel Zoltán a Prímbiotikum felfedezője

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!