Tudományos szenzáció: emlősök végtagjai is visszanöveszthetők

2011. 04. 18.
Szerző: Szimpatika
Egyszerű vegyi koktéllal kutatóknak sikerült elérniük egerek izomrostjainál, hogy egy újranövő végtag kezdeti stádiumának sejtjeivé váljanak. A gőték és szalamandrák mellett így most már emlősök is képesek lehetnek újranöveszteni elvesztett végtagjaikat.
Darren R. Williams és Ta Vun Dzsung, a dél-koreai Gvangdzsu Tudományos és Műszaki Intézet kutatói viszonylag egyszerű, szelíd és visszafordítható módszereket dolgoztak ki, hogy elérjék a végtagok újraképződésének kezdeti stádiumait egerek sejtjeiben.

Eredményeik a regeneratív orvoslás és az őssejt biológia számára egyaránt jelentősek – írták a kutatók az ACS Chemical Biology című tudományos folyóiratban a ScienceDaily tudományos hírportál szerint.
Vélemények szerint a jövőben a koreai kutatók által használt vegyületekkel úgy lehetne gyorsítani a sebgyógyulást, hogy a sérült részbe új sejteket ültetnek, mielőtt még a seb bezáródna vagy elfertőződne. Módszereik arra is fényt deríthetnek, hogyan lehet felnőtt sejteket átprogramozni a sokcélú, úgynevezett pluripotens őssejtekké, amelyek bármilyen szövetté alakulhatnak. Miután az általuk kifejlesztett vegyi koktéllal elérték, hogy az egerek izomrostjai izomsejtekre essenek szét, Williams és Dzsung azokat zsír- és csontsejtekké tudták átalakítani. Az átváltozás folyamata meglepően hasonlított ahhoz, amely a gőték és szalamandrák szöveteiben megy végbe, amikor sérült végtagjaikat kezdik visszanöveszteni – szóltak az értékelések.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!