Mivel édesítsünk?

2011. 04. 06.
Szerző: Szimpatika
A cukor hízlal, székelési problémát okoz, a fogainknak sem tesz jót. Túlterhelést jelent a szervezetünknek, izgatja az emésztőrendszert, nehezíti élő gépezetünk, agyunk munkáját. A cukorban nincs ásványi anyag, cellulóz, ami elősegítené a bélmozgást. Csak üres kalória, szénhidrát és víz, semmiféle más anyag. De mivel helyettesítsük a cukrot?
Például mézzel.

A méz tökéletes tápanyag. Nemcsak kalóriát, fehérjét, zsírt, vizet, szénhidrátot, hanem ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. A mézben van B1-vitamin (tiamin), B2 riboflanin, C-vitamin, Pantotensav, B6-vitamin (piridoxin) és nikotinsav is található benne. Ásványi sói: kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, mangán, kén és szilícium. A méz amellett, hogy nyugtatja a gyomrot, enyhíti a kínzó köhögést, még az izületi gyulladáson is segít. Igaz, hogy a méz többe kerül, mint a cukor, de egészségünk megóvása érdekében tényleg drága-e? Ezen érdemes elgondolkodni…

Igen fontos méztermék a propolin és a virágpor is.

A propolin

A propolin a virágrügyek ragadós bevonatából, nedveiből méhek által gyűjtött sárgásbarna, fűszeres illatú anyag.
Összetétele:
• 50-60% aromás gyanta • 10% illóolaj • 15-35% viasz • 2-5% virágpor • 3-4% cukor • 1-3% ásványi anyag • 4-10% egyéb anyagok.
Ezt a csodálatos anyagot már az ókori bölcsek is használták fájdalomcsökkentésre. Kenőcsöt készítettek belőle sömörre, gőzét köhögés ellen alkalmazták. Rendkívül sokrétű, kedvező hatást gyakorol a szervezetre, többek közt: baktériumölő hatású; gyógyítja a bőrgombát; égési és fertőzött sebeken segít; fogágy-megbetegedéseknél, ínygyulladásnál ecsetelőként használható; asztma esetében is hatásos; gyomor- és bélfekélyre hatásos; rendkívül jó a propolinos kenőcs az arcbőrre, mivel szépíti és simává varázsolja, ezenkívül a pattanásokat is jól lehet vele kezelni; sérüléseknél, sebeknél, lábszárfekélynél, ekcémánál, szőrtüszőgyulladásnál gyógyulást eredményez; jó vérzéscsillapító.
Felhasználható még fagyásnál, tyúkszemnél, kelésnél. Főként kenőcs, balzsam, vizes vagy alkoholos kivonat formájában alkalmazható. Szabályozza a faggyú- és a verejtékmirigyek működését, gyorsítja a hajnövekedést. Propolinos kenőcs: 10%-os felnőttek bőrpanaszára, sömörre 25-40%-os lábgombára 50-75%-os égésre használható.

A virágpor

A virágpor legfőbb értékét az adja, hogy a 22 ismert aminosavból 20 megtalálható benne. Ezen kívül még vitaminokat, hormonokat, enzimeket tartalmaz. A növények fajtájától, a termőhely körülményeitől függően legalább 20 ásványi elemmel találkozhatunk benne.
A virágpor-fogyasztás előnyei: fokozza a szervezet ellenálló képességét; véd a hiánytünetek ellen; elősegíti a koncentrációt; jó közérzetet és fokozott aktivitást biztosít; roboráló hatású, betegségek utáni regenerálódást segíti, a legyengült szervezetnek energiát ad.
Betegség, fáradtság, gyengeség esetén étkezés után 1 kávéskanállal érdemes fogyasztani belőle. Aki fogyni akar, az étkezés előtt vegyen be belőle! A virágport mint természetes „gyógyszert” jól használhatjuk keringési, vérellátási zavaroknál, sugárkezelések mellett, illetve májkárosodás vagy időskori gyengeség esetén. Kedvező hatását még fokozza, hogy triptofánt tartalmaz.

forrás. mypin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!