Egy élő patika
2008. 04. 17.
A diófa valóságos nonstop gyógyszertár. Nem csupán termése hasznos: a diófalevél-tea cserzőanyagokban nagyon gazdag, kiváló szer a gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenés ellen. A diótea fertőtleníti a gyomrot és a beleket, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát, megszünteti a szivárgó vérzéseket, elöli a kórokozó baktériumokat.
A leveleket akkor érdemes leszedni, amikor a diók már fele nagyságukat elérték. Csakis az ép, egészséges levelek értékesek, mégpedig a közös levélgerincről, a "szárról" lefosztva. Szellős padláson, 1-2 ujjnyi rétegben elhintve szárítsuk.
A dióbél esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert. Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is. Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést is segíti. A dióbél fogyasztása kis adagokban ajánlott. Sütemények és egyéb finomságok elkészítéséhez is használhatjuk, de kenyeret és szószokat is ízesíthetünk vele.
Egészségünk megóvása érdekében ne csak diót, hanem mogyorót, mandulát, szezám-, napraforgó- és tökmagot is fogyasszunk.
A dióbél esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert. Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is. Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést is segíti. A dióbél fogyasztása kis adagokban ajánlott. Sütemények és egyéb finomságok elkészítéséhez is használhatjuk, de kenyeret és szószokat is ízesíthetünk vele.
Egészségünk megóvása érdekében ne csak diót, hanem mogyorót, mandulát, szezám-, napraforgó- és tökmagot is fogyasszunk.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!