Mennyit fogyaszt az infraszauna?

2011. 02. 14.
Szerző: Szimpatika
A szaunát a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt úgy állították elő, hogy egy máglyán tüzesített kőre hideg vizet öntöttek.
A hőfejlesztő technikát Európában is felfedezték. Az 1936-os olimpián a finn sportolók az eredményes szereplés zálogának a szaunázást tartották, ezért szálláshelyükön felépíttettek egy gőzkabint. Az eset felkeltette az érdeklődést, orvosok kezdték vizsgálni a szaunázás hatásait. Rájöttek, hogy a szauna segíti megszabadítani szervezetünket a salakanyagoktól. A közel száz fokos, száraz melegben javulnak az anyagcsere-folyamatok, fokozódik a szervezet vérellátása. Rendszeres szaunázással elejét vehetjük a légúti megbetegedéseknek. A szauna azonban nem ajánlható mindenkinek, mivel megterheli a szívet és az érrendszert. Ráadásul a hagyományos izzasztó kamrában sok ember érzi úgy, hogy tíz percet sem bír ki.

Nekik is ajánlható az infraszauna, ahol már úgy izzad az ember, hogy nincs melege. A finn szaunától teljesen eltérő módon az infrasugár a bőrfelszín alatt 1 cm-re jut be, ahol fellazítja a bőr alatt lévő salak- és méreganyagokat, majd kijuttatja a verejtékmirigyeken keresztül a szervezetből. Az infraszaunában maximum. 40 °C a hőmérséklet, így sokkal kellemesebb, egészségesebb, és kevésbé terheli a szívet, mint a hagyományos, finn szauna.

S hogy fogyaszt-e? 
A válasz: igen.  Egy fél órányi infraszunázás alatt, 40–45 fokon, egy hatvankilós női test körülbelül 250-300 kalóriát használ fel. Ez nem kevés, hiszen egy fél óra közepes intenzitású biciklizéssel érhetjük el, ugyanezt az eredményt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!