Zsírok és olajok. A fogyókúrázók menekülnek előlük, de biztos, hogy jól teszik? Mert zsírra mindenkinek szüksége van. Csak esetleg nem csülök és pörkölt formátumban.
A kutatók néha meglepetéssel szolgálnak az embereknek. Most úgy tűnik azt mutatták ki, hogy az alacsony zsírtartalmú diéták mégsem olyan egészségesek mint korábban azt gondolták. A zsírra tetszik nem tetszik szükségünk van.
Az omega-3 zsírsavak melyek a szív egészségében játszanak szerepet, nem állítja elő az emberi szervezet, így azokat külsőleg kell bevinni. És akkor ott vannak még a zsírban oldódó vitaminok( D, E, K, A).
A zsírok azonban rendkívül sok kalóriát tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk némi visszafogottsággal ajánlott. De vajon mindegyik zsír jó? A szénhidrátok mellett ezek biztosítják a szervezet számára szükséges energiát. Megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat. Telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek finomak( sajt, házi tej, tejszín, vaj,zsíros húsok) de sajnos növelik a vér zsír- és koleszterinszintjét. A magas koleszterinszint pedig érelmeszesedést és szívbetegségek kialakulását segíti elő. A főző- és sütőmargarinok közül is melyek hidrogenizáltak-azaz hidrogénnel telítettek-hasonló hatást gyakorolnak a szervezetre.
Vannak viszont „jó" zsírok, ezek a telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek. Ezek a termékek szobahőmérsékleten folyékony állagúak-azaz olajok. Sok telítetlen zsírsav van a növényi olajokban- mint az olíva, és az olajos magvakban. A rossz hír, hogy kalóriában ezek is gazdag termékek, így fogyasztásuk nem ajánlott számolatlanul. 1 gramm zsír kétszer annyi kalóriát tartalmaz mint 1 gramm fehérje vagy szénhidrát.
Érdemes tehát ellenőrizni a termékeken lévő címkéket, főleg mióta egyre több élelmiszerre írják rá, hogy hány százalékát tartalmazzák az ajánlott napi beviteli értéknek. Ezt magyarul INBÉ néven lehet megtalálni (Irányadó Napi Beviteli Érték) angol nyelvterületen pedig GDA(Guideline Daily Amounts ) néven olvasható. Meglepő eredményekre lehet jutni a címke áttekintése után.