A legjobb természetes trükkök menstruációs fájdalomra

Forrás: noklapja.hu
Minden nő kitapasztalja, hogyan vészelheti át legkönnyebben a menstruáció napjait. Jöhet a hasmelegítő, a csoki, a pihenés, na és a gyógyteák. Nézzük, milyen természetesen módszerekkel tudjuk a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteit és a menstruáció okozta kellemetlenségeket csillapítani!

Gyógynövények PMS-tünetekre

A menstruációt megelőző napokban ingadozik az ösztrogén- és progeszteronszint, és változik a vegetatív idegrendszer működése is, ami együtt fokozott idegességet, ingerlékenységet, fáradtságérzetet, hasi puffadást és mellfeszülést okozhatnak. Íme pár gyógynövény a PMS-re!

Forrás: Envato Elements

Barátcserje (Vitex agnus castus)

A barátcserje termésében lévő anyagok segítik a szervezet ösztrogén-progeszteron egyensúlyát, prolaktincsökkentő hatása pedig enyhíti az emlőfájdalmat.
Ajánlott mennyiség: szájon át csak gyári készítményként pl. tinktúraként alkalmazható az előírás szerinti dózisban. Nagy adagban libidócsökkenést okoz. Teaként nem ajánlott, mert a hatóanyagok nehezen oldódnak fel ebben a formában.

Kínai angyalgyökér (Angelica sinensis)

A növény fitoösztrogént tartalmaz, amely gyengébb, mint a szervezet által termelt ösztrogén, de képes az ösztrogénreceptorokhoz kapcsolódni. Még a PMS tüneteinek a jelentkezése előtt érdemes elkezdeni az alkalmazását.
Ajánlott mennyiség: A WHO és az OÉTI Szakértői testülete szerint étrend-kiegészítőkben csak a megjelölt dózishatárig használható fel, a kötelező figyelmeztetések feltüntetésével. Gyermekek, terhes és szoptató anyák nem használhatják.

Gyógynövények menstruációs fájdalomra

Mielőtt fájdalomcsillapító gyógyszer után nyúlnánk, mindenképp próbáljuk ki ezeket a természetes verziókat menstruációs görcsökre!

Forrás: Envato Elements

Cickafarkfű (Achillea millefolium)

A havi vérzés erős fájdalmakkal is járhat. A cickafarkfű hatóanyagai befolyásolják a méh és a petefészek működését. Enyhítik a görcsöket, gátolják a gyulladás kialakulását, érösszehúzó hatásuknak köszönhetően pedig csillapíthatják az erős vérzést.

Fitoösztrogén-tartalma miatt a klimax idején is használható. Ajánlott mennyiség: napi 1-3 csésze. Ha a bőrünkön a friss növénnyel érintkezve kiütések jelennek meg, kerüljük az alkalmazását. Terhesség és szoptatás alatt ne alkalmazzuk!

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A rozmaring nemcsak isteni fűszer, de remek simaizomgörcs-oldó is, javítja a vérellátást és az emésztést, serkenti a vérkeringést. Ajánlott mennyiség: reggel és este 1-1 csésze. Túl nagy adagban vesekárosodást idézhet elő. Kifejezetten serkentő, ezért alvás előtt ne alkalmazzuk.

Forrás: Envato Elements

Palástfű (Alchemilla vulgaris)

Kedvező irányba befolyásolhatja a petefészek működése során a sárgatest funkcióját, gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Ajánlott mennyiség: napi 2-3 csésze.

Gyógynövények gyulladásokra, fertőzésekre

Az altesti, nemi szervi fertőzések, gyulladások kialakulásáért többek között a legyengült immunrendszer és a hüvelyi flóra egyensúlyának felbomlása okolható. Most olyan gyógynövényeket ajánlunk, amelyek a külső és belső női nemi szervekre hatnak pozitívan.

Benedekfű (Cnicus benedictus) és Izsóp (Hyssopus officinalis)

Mindkét növény alkalmas a nemi szervek körüli herpesz kezelésére. Alkalmazása: 1 evőkanál teafüvet  forrázzunk le 2 dl vízzel, 20 perc után szűrjük le. Kihűlés után adagoljuk jégkocka tartóba, és fagyasszuk le. Ezzel borogassuk a problémás területet az első tünetek jelentkezésekor.

Cickafarkfű (Achillea millefolium)

A cickafarkfű főzetéből készült ülőfürdő enyhítheti a hüvelyviszketést. A népgyógyászat szerint eredményesen kezelhetjük vele a meddőséget és a fehérfolyást is, ezekben az esetekben belsőleg is javasolt napi két csésze cickafarkfű-tea.
Ülőfürdő elkészítése: 8 evőkanál cickafark virágot forrázunk le 2 liter vízzel, 15 perc múlva szűrjük le.

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!