A cink segíthet bizonyos gyulladások megelőzésében

Forrás: Debreceni Egyetem
A Debreceni Egyetem Urogynekológiai kutatócsoportja és az Eastern Virginia Medical School Urogynekológiai Tanszékének együttműködésében zajlott az a kutatás, melyben a szakemberek azt vizsgálták, hogy a kezelés mellett alkalmazott cinkalapú hüvelygél megakadályozza-e a hüvelygyulladás kiújulását.

A visszatérő hüvelygyulladás nők millióinak életét keseríti meg, ezért a kutatók egy egyszerű, de hatékony, ugyanakkor a korábbi kutatások alapján tudományos alapokkal bíró megoldást teszteltek sikerrel. A cinktartalmú hüvelygél a kutatási programban résztvevő nőknél 62 százalékkal csökkentette a visszatérő hüvelygyulladás előfordulását. Azaz tíz nő közül hatnak tudtunk így segíteni – ismertette a vizsgálatok eredményeit Kozma Bence, a Debreceni Egyetem ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet adjunktusa.

A vizsgálatot a Debreceni Egyetemen Kozma Bence, az amerikai Eastern Virginia Medical School-ban pedig Takács Péter vezette. Az eddigi eredményeket a két egyetem kutatói a Nemzetközi Urogynekológiai Társaság és az Amerikai Urogynekológiai Társaság éves kongresszusán ismertették, a napokban pedig a legolvasottabb amerikai nőgyógyászattal foglalkozó újság, a Contemporary OB/GYN közölt cikket a kutatásról.

Az egyesült államokbeli megjelenés egy igazán jelentős szakmai siker, az elért eredményeink elismerése. A kutatás két éve kezdődött, ezek a kezdeti eredményeink, amelyek igen biztatóak. Tervezzük a vizsgálat folytatását, több nőt szeretnénk bevonni a kutatásba – mondta el Kozma Bence.

A Debreceni Egyetem Urogynekológiai kutatócsoportja öt éve működik. A cink kismedencére, hüvelyfalra gyakorolt hatásával évek óta foglalkoznak, több nemzetközi közlemény, PhD-védés született ebben a témában. Vizsgálatuk igazolta például, hogy a cinktartalmú hüvelygél alkalmas a változókori hüvelyszárazság kezelésére, és egy olyan módszert is fejlesztettek, amely a cink segítségével kimutatja a hüvelynyálkahártya esetleges sorvadását.

A munkacsoport minden szakmai világkongresszuson jelen van, előadással, poszterrel képviseli a Debreceni Egyetemet. Az elsősorban inkontinenciával, visszatérő hüvelygyulladással és kismedencei süllyedéses panaszokkal foglalkozó urogynekológia Magyarországon egy formálódó, új szakma. Nemrégiben kezdődött el urogynekológiai irányelv fejlesztése is, amelyben a Debreceni Egyetem adjunktusa, Kozma Bence felkért szakértőként vesz részt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!