Természetes agyserkentés

Forrás: hrdoktor.blog.hu
Amennyiben fontos megmérettetés előtt állunk, vizsgára vagy állásinterjúra készülünk, ha a munkahelyi teljesítményünket szeretnénk növelni, új dolgokat tanulni, vagy csak kiemelten fontosnak érezzük frissen tartani agyunkat, lassítani az öregedési folyamatokat, a természetes agyserkentésre kell fókuszálnunk!

Íme néhány életmódbeli változtatás, követendő példa, intelem, amit követnünk kell a természetes agyserkentés érdekében, egy jobb életminőség jegyében!

Agyserkentő ételek

forrás: elements.envato.com

A táplálkozásban mindig szem előtt kell tartani a rendszerességet, ezáltal elkerülhető a vércukoringadozás. Ez a legfontosabb dolog, a kezdő lépés, amit megtehetünk az agy megfelelő működéséért. Kutatások szerint a reggelizés rendkívül pozitív hatást gyakorol a mentális teljesítményre, ugyanis rövidtávon a figyelmet és a memóriát is serkenti.

Ám minden étkezésnél fontos a mértékletesség, a túl sok kalória, a túlzott jóllakottság, telítettség érzet zavarja a koncentrációt. Reggelire főleg tejtermékeket, gyümölcsöket és magas rosttartalmú gabonaféléket ajánlott fogyasztani. 

Érdemes az ebéd és vacsora kiválasztásánál figyelembe venni, hogy mely élelmiszerek járulhatnak hozzá a jobb szellemi teljesítményhez. Ilyen többek között a tojás (magas a szelén- folsav és B-vitamintartalom), a zöld színű zöldségek, mint például a brokkoli (K-vitamin), a halfélék (omega-3 zsírsavak) és a bogyós gyümölcsök (flavonoidok, C- és B6-vitamin). 

A halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal, melyek elengedhetetlenek az agy működése és fejlődése szempontjából. Sőt, a memóriánk javításán túl még az időskori betegségek, mint a demencia vagy a stroke megelőzésében is szerepet játszhatnak, így igazán sokat köszönhetünk a halaknak. Lehetőség szerint fogyasszunk halat minimum heti egy-két alkalommal.

forrás:elements.envato.com

Akik nem preferálják a halat, a chia mag, a lenmag és a dió remek választás az omega-3 zsírsav bevitelére, így ezek révén növényi forrásból is hozzá lehet jutni az agy számára fontos tápanyagokhoz.

A mogyoró, az avokádó, a fekete áfonya és a gránátalma mind olyan hatóanyagot tartalmaznak, melyekkel az agyserkentés szintén természetes módon kivitelezhető. Főleg a mogyoróban, de más magokban is, sok E-vitamin található, melyről köztudott, hogy az öregedés során végbemenő agyi változások ellen kiváló ellenszer. 

Az avokádó az egészséges véráramláshoz járul hozzá, ezzel serkentve az agy működését, a gránátalmával hasonló hatásokat érhetünk el, ráadásul egyéb vitaminokban, antioxidánsokban is gazdag, így érdemes rendszeresen fogyasztani.

A rozmaring, a citromfű és a zsálya pedig olyan ismert fűszerek, teakeverékek, melyek rendszeres fogyasztásáával sokat tehetünk a természetes agyserkentés érdekében. Segítenek a vérkeringés fokozásában, így az agyba is fokozott mennyiségű vért juttatnak.

A méhpempő áldásos fogyasztását nélkülözhetetlen kiemelni. Rengeteg B-vitamin lelhető fel benne és olyan anyagot is tartalmaz, ami főleg a koncentrációt segíti, illetve fontos szerepet játszik az ébrenlét szabályozásában és a motiváció fenntartásában is. A méhpempő, a méhek garatmirigy váladéka, teljesen természetes anyag és a szellemi teljesítményünket nagymértékben képes fokozni.

forrás:elements.envato.com

Indiai ginzeng; a Ginkgo biloba; a Bacopa monnieri; a maca gyökér pedig olyan gyógynövények, amelyek nem lelhetőek fel könnyen a háztartások kamráiban. Azonban a leghatékonyabb agyserkentők közé tartoznak.

Hatóanyagaik természetes módon segítik az agyi funkciók működését, javítják a memóriát és még számos pozitív egészségügyi előnnyel jár alkalmazásuk. Ha szeretnénk a bennük rejlő áldásos hatásokkal élni, étrend-kiegészítők formájában válasszuk azokat bátran!

Mozogjunk rendszeresen!

forrás: elements.envato.com

A testmozgás a szellemi teljesítményre is jó hatással van, sportolás után jobban tudunk koncentrálni, ráadásul csökken bennünk a stressz. Az ülőmunka egészségre káros hatásainak ellensúlyozására is nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás.

Számos lehetőség adott arra, hogy a mindennapi mozgás lehetőségével éljünk: a napi rendszerességgel beiktatott sétáktól kezdve a futásig, úszásig, kerékpározásig, a jóga órákon túl a személyes vagy csoportos edzésekig, széles a paletta.

A testet edző gyakorlatok felpezsdítik a vérkeringést, mely az agyra is jótékony hatást gyakorol. Nem beszélve arról, hogy az aktív testmozgás során az agy megpihenhet, felfrissülhet,. Ha elakadunk a napi munkavégzésben, sokat segíthetünk egy fél órás-órás aktív pihenő beiktatásával. Sétálhatunk, tornázhatunk egy keveset.
 

Apró tetteket is bevethetünk a jobb agyműködésért!

forrás:elements.envato.com

  • Pihenjünk eleget!  Napi 7-8 óra alvás elengedhetetlen a megfelelő szellemi teljesítményhez, enélkül az agy is elfárad, kimerül, és nem lesz képes új információkat befogadni, és új ötletekkel előállni.
  • Szellőztessünk gyakran! A fáradt, elhasznált levegő eltompít, álmosít, a friss oxigén viszont felélénkíti a szervezetet, és jó hatással lehet az agyműködésre is.
  • Kapjunk be egy rágót! Bármilyen meglepő, a rágózás csökkenti a szervezet kortizolszintjét, ezáltal hasznos lehet a stressz leküzdésében és a koncentráció növelésében. Ráadásul a rágózásnak vérkeringésserkentő hatása van.
  • Hallgassunk meg egy jó számot! Egy 2017-es tanulmány szerint a zenehallgatás segíti a kreativitást, és az agy teljesítményének fellendítését. Egy dinamikus dal nemcsak feldobja a hangulatot, de a gondolatokat is új utakra terelheti.
  • Meditálni nem csak este és otthon lehet. A munkahelyen is érdemes néha keresni egy csendes sarkot, ahol csak 5 percre is akár, de elmélyülhetünk. Ez ugyanis csökkenti a szorongást, és növelheti az agy információfeldolgozási képességét.
  • Használjunk illóolajokat! Bizonyos illóolajok, például a borsmenta, a rozmaring vagy a szantálfa serkentik az agyműködést.
  • Ha úgy érezzük, hogy elakadtunk egy szellemi feladatban, érdemes egy rövid időre másba fogni. Valamilyen fejtörő, rövid rejtvény megoldása segíthet új lendület venni, visszatérni az eredeti feladathoz.

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!