Az afta okai, típusai és az afta kezelése

2023. 12. 14.
Az afta egy legtöbbször ártalmatlan, de annál kellemetlenebb szájüregi betegség, mely a nyelv, a garat, a lágy szájpad, valamint az orca nyálkahártyáján egyaránt kialakulhat. Háromféle típusa van, és kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak. Cikkünkben bemutatjuk az afta típusait, a mögötte sejtett okokat, illetve a kezelési lehetőségeket is.

Mi az az afta?

Az afta egy gyakori betegség, amely az emberek nagy részénél előbb-utóbb kialakul, és vissza is tud térni. Lényegében a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő fehéres színű vagy sárgás hólyagról, illetve fekélyről (hámfosztott terület) van szó, amit vörös, gyulladt udvar vesz körül.

Mérete a gombostűfejnyitől a centiméteresig is terjedhet. (Bár előfordulhatnak 2-3 centiméteres óriásafták is.)

Általában ártalmatlan probléma, ami csak diszkomfortot okoz. Kellemetlenné teheti az evést, az ivást és a beszédet, és gyakori visszatérése esetén komoly diszkomfort forrása lehet.

Meg kell azonban említeni, hogy bizonyos esetekben komolyabb problémát okozhat, adott esetben még láz, illetve nyirokcsomó-duzzanat is kísérheti.

Afta vagy herpesz?

A két betegséget könnyű elkülöníteni. Az afta a szájüreg nyálkahártyáján, azaz a szájon belül alakul ki. A herpesz ezzel szemben a szájon okoz hólyagocskákat. Az afta a herpesszel ellentétben nem fertőző.

Afta a szájban. (Forrás: freepik.com)

Az afta okai

Az afta okai még nem tisztázottak. Az orvostudomány többféle feltételezéssel is él, számos, az afta kialakulása mögött álló lehetséges okot, illetve kockázati tényezőt összegyűjtöttek:

  • Stresszes életmód
  • Immunológiai problémák
  • A nyálkahártya mechanikai sérülése
  • A fogkrémek habzóanyagaként használt nátrium-lauril-szulfát (SLS)
  • Bizonyos ételek (pl. paradicsom, dió, eper, citrusfélék)
  • Hiányállapotok (B12 vitamin, folsav, vas-, illetve cinkhiány)
  • Vírusfertőzés
  • Hormonális hatások
  • Allergia
  • Bizonyos betegségek (mononukleózis, gyulladásos bélbetegségek, Behcet-kór, lisztérzékenység)

Az afta típusai

Az aftának három fő típusát különíthetjük el. A Mikulicz-féle afta a leggyakoribb afta. Ezek az afták aprók, általában néhány milliméteresek, és maguktól meggyógyulnak egy héten belül.

A Cook-féle afta apró, gombostűfejnyi hámhiányokat jelent, amelyek sűrű csoportokban fordulnak elő. Az előző típushoz hasonlóan néhány nap alatt spontán meg szoktak gyógyulni.

A harmadik, legsúlyosabb típus a Sutton-féle afta vagy fekély. Ezek 2-3 centiméter nagyságú, a mélyebb szöveteket is érintő fekélyek. A legtöbb esetben a kis nyálmirigyek környékén alakulnak ki.

Gyógyulásuk akár több hónapot is igényelhet, és előfordulhat, hogy heget hagynak maguk után. Ezeket a nagyméretű fekélyeket fontos kivizsgálni, mert belgyógyászati betegségekre is utalhatnak.

Hol szokott megjelenni?

Az afta a szájban több helyen is előfordulhat, főleg, ahol meg tud sérülni a nyálkahártya. A fogszabályzók például könnyen fel tudják sérteni a száj nyálkahártyáját, ami hozzájárulhat az afták kialakulásához.

De a fogínyen is előfordulhatnak: a fogíny afta sokszor a túl durva fogmosás okozta mikrosérülések helyén alakul ki. De az afta nyelven is megjelenhet, mert a nyelv is könnyen megsérülhet (elharaphatjuk, de a fogpótlások is fel tudják sérteni).

Bizonyos esetekben az afta a torokban jelenik meg, vagy a garaton, vagy a mandulán. Ilyenkor ajánlott felkeresni egy fül-orr-gégészt, mert a torokban megjelenő afták könnyen összekeverhetők más betegségek tüneteivel.

Afta kezelése: mi a teendő afta ellen?

Az afták nagy része az esetek többségében szerencsére magától elmúlik egy-két héten belül. A kezelés inkább az afta mielőbbi gyógyulását, illetve a kellemetlen fájdalom enyhítését célozza. Orvoshoz fordulni csak a nagy, múlni nem akaró, illetve a torokban megjelenő aftákkal szükséges.

Az afta mihamarabbi gyógyulásához érdemes ügyelni arra, hogy minimalizáljuk a nyálkahártya irritációját. Használjunk puha sörtéjű fogkefét és kerüljük a csípős, savanyú és erősen fűszeres ételeket. A forró ételek/italok, illetve a szénsavas üdítők szintén kerülendők.

Afta kezelése házilag

A tünetek enyhítésében és a gyógyulás felgyorsításában az alábbi, otthon alkalmazható módszerek segíthetnek:

  • Kúraszerűen szedett B1-vitamin (napi 100-300 mg dózisban)
  • Antibakteriális szájöblögető vagy szopogató tabletta
  • Fertőtlenítőszerek (klórhexidin)
  • Sóoldattal vagy szódabikarbóna-oldattal végzett öblögetés
  • Gyógynövényteák vagy készítmények (kamilla, apróbojtorján, geránium

Kezelhető az afta ecsetelő segítségével?

Igen, az antibakteriális, illetve fertőtlenítő hatású, valamint fájdalomcsillapító ecsetelők hatékonyak lehetnek.

Az afta megelőzése

Az afta megelőzéséhez fontos az egészséges, változatos táplálkozás. A megfelelő mennyiségű B12 vitamin, illetve cink és egyéb ásványi anyagok bevitele segítheti az afták megelőzését. A stresszkezelés, illetve a tapasztalatok szerint problémás élelmiszerek kerülése szintén segíthet.

 

Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható B-vitaminokat!

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!