A szájüregi önvizsgálat megfelelő módja

Forrás: semmelweis.hu
Évente kétszer annyian halnak meg szájüregi daganat miatt itthon, mint autóbalesetben, miközben gyakori ön- és rendszeres fogorvosi szűrővizsgálattal, időben felismerve a betegség gyógyítható.

Magyarország Európában az első, a világon pedig a harmadik a szájüregi daganatok gyakoriságát tekintve, de fontos tudni, hogy idejében felismerve gyógyítható betegségről van szó.
A szájüregi daganatokat a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a krónikus mechanikai irritáció, a nem megfelelő szájhigiénia okozza, a szájgarat tumorok esetében pedig a magas rizikójú HPV-fertőzésnek van kiemelkedő kóroki szerepe.

A betegséget „csendes gyilkosnak” is nevezik, ugyanis sokáig panasz- és fájdalommentes, ezért a túlélési esély szempontjából egyetlen év is nagy jelentőséggel bír a daganatok felismerésekor. Előrehaladottabb állapotban a tünetek közé tartozhat a nyelvmozgás korlátozottsága, a hirtelen kialakuló foglazulás, a nem megfelelően illeszkedő fogpótlás, vagy akár a nyelési nehezítettség.

Korai stádiumban – melynek túlélési esélye igen jó, 70-80%-os – a hosszan fennálló, egyenletlen felszínű, lassan növekedő fájdalmatlan duzzanatok vagy fekélyek ébreszthetnek gyanút. A pár perces szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen beavatkozással nem jár, mindössze arra van szükség, hogy beüljünk a fogorvosi székbe – mondta el dr. Mensch Károly, a Fogorvostudományi Kar Orális Diagnosztikai Tanszékének egyetemi adjunktusa. A Semmelweis Egyetem oktatóvideójából könnyen elsajátítható a helyes, otthon is elvégezhető önvizsgálat menete:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!