3 gyógynövény, ami segít megszabadulni a náthától

Forrás: Sajtóközlemény
Ahogy egyik napról a másikra beköszöntött a hideg, olyan hirtelen jelentek meg a gyerekeknél a felső légúti betegségek. Az orrfolyással, enyhe torokfájással nem rohanunk azonnal orvoshoz, viszont komoly dilemmát jelent, milyen természetes megoldást válasszunk. A patikákban számtalan gyógynövényes szirupot találunk, Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos segít nekünk, mi alapján válasszunk közülük.

Érdemes megnézni az összetevőket, az sokat segít a választásban. Jó, ha több tünetet is lefed a szirup, például az orr mellett a torokpanaszok enyhítésére is alkalmas.

forrás:elements.envato.com

Gyógyszer előtt gyógynövény!

Érdemes már a kezdeti tüneteknél, a torokkaparásnál, orrfolyásnál elkezdeni a kezelést, hogy elkerüljük a felülfertőződést és az esetleges antibiotikum-kúrát. Ha időben megtámogatjuk a szervezetünket természetes hatóanyagot tartalmazó, gyógynövényes sziruppal, az meghálálja a törődést.

A több gyógynövényt is tartalmazó, egy-egy problémára célzottan összeállított szirupoknak nagy előnye, hogy nem kell gondolkodni, kitalálni, milyen gyógynövénnyel, gyógyteával kezeljük a betegséget, nem szükséges fitoterápiás tudás hozzá. A jó szirupokban található gyógynövények ráadásul szinergikusan erősítik egymás hatását.

Kedvencek egy kortyban

A lándzsás útifű jótékony hatását sokan ismerik, de az erdeifenyő rügy és az orvosi ziliz is segít a kezdődő torokfájdalom, nátha esetében. A nyákoldó hatású fenyőrügy nem véletlenül lett az egyik legnépszerűbb gyógynövény a koronavírus-járvány időszakában. Az orvosi ziliz pedig a torokfájdalom egyik legjobb gyógyítója volt már a népi gyógyászatban is.

A lándzsás útifű, népies nevén kígyófű, hálófű, útilapu 

Európa-szerte elterjedt, egészségvédő hatóanyagokban gazdag gyógynövény. A népi hagyomány évszázados megfigyelései szerint a gyógynövény kivonatából készült szirup segítséget nyújthat a légúti panaszok enyhítésében. A gyógynövény kivonatának egyik legfontosabb jótékony hatása köhögéscsillapító, légzéskönnyítő tulajdonsága.

A lándzsás útifű csillapíthatja a száraz, irritáló köhögést és segíthet feloldani a nyákot a tüdőben és a légutakban. A gyógynövény értékes kivonatából készült szirup hatékony segítséget nyújthat a torokfájás enyhítésében is.

A növény alkotóelemei toroknyugtató, fájdalomcsillapító hatásokkal bírnak, ezért gyakran használják a mandulagyulladás vagy a torokgyulladás tüneteinek enyhítésére. A hörghurut és egyéb légúti problémák kezelésének céljából gyakran ajánlják a lándzsás útifű szirupot gyermekeknek.

A szirup segíthet a folyton feltörő köhögési inger csillapításában, ezáltal a nyugodtabb alvásban - s kellemes, édeskés ízének köszönhetően a gyermekek is könnyebben elfogadják.

forrás:elements.envato.com

Erdély aranyat érő csodaitala, a fenyőrügyszirup

Hihetetlenül eredményesen használható megfázások esetén a fenyőrügyből készített szirup, mivel a benne lévő anyagok nyákoldó hatásúak, így természetes köptető, ráadásul csillapítja a torokfájást, a köhögést, és még a légutakat is nyugtatja.

Ha ez még nem lenne elég, magas a C-vitamin tartalma, de találhatunk benne még különböző ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, tűlevélgyantát, cserzőanyagokat, és még illóolajokat is. Nem új keletű a fenyőfélék hasznosítása, ugyanis már évezredek óta tudjuk, hogy ezek a növények fantasztikus lehetőségeket rejtenek magukban.

Bűbájos gyógynövény az orvosi ziliz

Az orvosi ziliz egy csodálatos gyógynövény, amely a kertek egyik tündöklő dísznövénye is lehet, hisz szemet gyönyörködtető. A mályvafélék családjába tartozik, nevezik még fehér mályvának és bársonyos mályvának is. Elsősorban a nedves, nyirkos réteket, illetve a folyók ártereit kedveli.

Hatóanyagi többek között a következők: poliszacharidok, keményítő, pektin, flavonoidok, kumarin, illóolaj, tannin és fenolsav. Ezek a hatóanyagok legfőképpen a nyálkahártya irritációját képesek csökkenteni.

Levelei, gyökere és virágai is gyógyító hatásokkal rendelkeznek. A növényben található nyálkaanyag miatt elsősorban a következő betegségre lehet alkalmazni: szájüregi és torokgyulladás, köhögés, légutak gyulladása, rekedtség, hörghurut, légcsőhurut és egyéb légúti megbetegedések. 

A népi gyógyászat szerint orvosolja a rekedtséget és erősíti az immunrendszert, de a torok fájdalmát is csillapítja és csökkenti a száraz köhögési ingert. Ebből a gyógynövényből készített szirup, a torokfájdalom egyik legjobb gyógyítója.

A gyógynövények mellett figyeljünk a többi összetevőre is. Minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmaz egy szirup, annál jobb a termék. A 100%-ban természetes, tartósítószer-mentes szereket javasolja a szakember, plusz létezik laktóz- és gluténmentes verzió is, erre érdemes rákérdezni a patikákban.

Egy induló meghűlésnél, náthánál nem kell azonnal orvoshoz szaladni, de ha néhány napon belül nem javulnak a tünetek, mindenképpen keressünk fel gyerekorvost!

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!