Az ösztrogénmentes fogamzásgátlás módszerei

Forrás: Pharma Online
Egyre bővül az olyan fogamzásgátló eszközök palettája, amelyek kizárják a feledékenységből, bizonytalansági tényezőkből adódó kockázatokat, egészségre nézve biztonságosak és a hatékonyságuk is kiemelkedő. Az ösztrogénmentes fogamzásgátlás egyes alternatíváit használva pedig akár több hónapig sem kell a védekezésre gondolni.

Bármely életkorban legyen egy nő, a fogamzásgátlás tervezésénél figyelembe kell venni a hatékonyságot és a kockázatokat is. Manapság rengeteg módszer áll rendelkezésre, ugyanakkor a fogamzásgátlás még mindig főként a nőkre hárul.

A fogamzásgátlás tényleg igen összetett probléma, és sajnos ez a témakör csak a nőket terheli. Fontos, hogy ebben a helyzetben tisztában legyenek azzal, hogy lehetőségek széles palettája áll ma már rendelkezésre, és ha többet is kell a témával foglalkozniuk, mint a férfiaknak, a nőknek sem kell mindennap erre gondolni, sőt, akár hosszú hetekre, hónapokra elfeledkezhetnek a védekezésről.

elements.envato.com

A tablettát mindenki ismeri, jellemzően a kombinált, ösztrogént és progeszteront (gesztagént) tartalmazó készítményeket szokták alkalmazni. Ezek terjedtek el jobban.

Kevesen tudják azonban, hogy a csak gesztagént (progeszteronszármazékokat) tartalmazó készítmények ugyanolyan hatásosak, korszerűek, mint a kombinált készítmények úgy, hogy egy sor kockázati tényező fennállása esetén is adhatók. Amikor az ösztrogéntartalmú fogamzásgátlók nem javasoltak, a csak progeszterontartalmú fogamzásgátlók igenis adhatóak – mondja el Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász szakorvos.

Az ösztrogénmentes fogamzásgátlás ismertebb előnyei közé tartozik, hogy elkerülhető vele az úgynevezett ösztrogénhatás kialakulása, mely alatt azt értjük, hogy a hormon túlsúlya hajlamosít bizonyos kockázatokra vagy már meglévő kockázatok esetén erősíti azokat.

Csak progeszteront tartalmazó készítmény adható akkor is, amikor az ösztrogénhatás miatt a kombinált készítmény egyébként nem adható, például olyan esetben, ha fokozott a trombózishajlam vagy az ösztrogéndominancia migrénhez vezet. Azok számára szintén megfelelő választás, akik szoptatnak – mondja a szülész-nőgyógyász.

A progeszteron-készítmények változatos formában állnak rendelkezésre, melyek alkalmazkodnak a nők preferenciáihoz. Ez a védekezési alternatíva elérhető tabletta, injekció, méhen belüli spirál és bőr alá ültethető eszköz formájában is. A férfiaknak vitathatatlanul kevesebbet kell a mai világban a fogamzásgátlással foglalkozniuk, melyet igazságtalannak gondolhatunk, ugyanakkor fontos, hogy amíg a nők foglalkoznak ezzel a feladattal, addig megkönnyítsük a dolgukat ezen a téren.

elements.envato.com

A mai korszerű progeszteronkészítmények mellett nőként sem kell napi szinten gondolni a fogamzásgátlásra.

Méhen belüli eszközök vagy bőr alá helyezhető implantátum esetén a nagyon elfoglalt nőknek nem kell a napi tablettaszedéssel bíbelődniük és a felejtés esélye is kizárt – avat be a részletekbe a szakorvos – ráadásul az utóbbi jelenleg a leghatásosabb forma a maga 99.9%-os hatékonyságával.

A progeszteron készítmények adhatók magasabb kockázati csoportba tartozóknak és azoknak is, akiket életmódjuk, életkoruk miatt inkább veszélyeztet az ösztrogénhatás. Megbízható módszer és egyes formáiban leveszi a nők válláról az adagolással járó időtöltést és aggodalmat is.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!