Házi kedvencek segíthetik a beszéd helyreállítását

Forrás: ng.24.hu
Egy agysérülés vagy egy tumor hatására az ember könnyen elveszíti a beszédkészségét, ezt szakszóval afáziának hívják. Aki nem tud beszélni emiatt, az nem válik szellemileg visszamaradottá, pusztán az az agyterülete szenvedett károsodást, amelyben a beszédet irányító régiók vannak.

Embertársainkat azonban sajnos a kelleténél sokkal szigorúbban ítéljük meg, ha nem tudnak beszélni – így az afáziában szenvedőket kirekeszti a társadalom.

A Dél-Ausztráliai Egyetem beszédzavarokkal foglalkozó szakemberei, és az ausztráliai afáziában szenvedőket tömörítő-segítő egyesület közös munkában a házi kedvencek szerepét vizsgálták meg.

Arra jutottak, hogy azoknak az afáziásaknak, akiknek van háziállatuk, gyorsabban javult a beszédük. A háziállat nem ítél, csak érzelmi támaszt nyújt, különösen a magány ellen kiváló „gyógyszer”, vagyis pont azokon segít, akik a beszédproblémájuk miatt eltávolodtak az embertársaiktól, közösségüktől.

elements.envato.com

Ráadásul a kedvencek segítenek abban is, hogy másokkal kapcsolatba lépjen valaki. Azok az afáziában szenvedők, akikkel a kutatók beszéltek, elmondták, azért is fontos számukra az állatuk, mert annak mindegy, hogy valaki hogyan is beszél.

A kutatók a továbbiakban azt is szeretnék feltárni, milyen módon segíthetik az állatok az afáziásokról gondoskodókat. Emellett arra is kíváncsiak a szakemberek, hogy az olyan neurológiai betegségekre, mint például a Parkinson-kór, milyen hatásuk van a házi kedvenceknek. A kutatók azt szeretnék kideríteni, hogy miképp lehet javítani az afáziások életminőségét a terápia során. 

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!