A kánikula az állatokra is hatalmas veszélyt jelent

2023. 06. 22.
Forrás: MTI
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kéri a lakosságot, hogy a forró időjárás beköszöntével mindenki fordítson fokozott figyelmet az állatok egészségének megóvására. „Nem mindenki tudja, de az állatok hozzánk hasonlóan hőgutát kaphatnak, kiszáradhatnak és akár el is pusztulhatnak, ha nem vigyázunk rájuk!” – hívja fel a figyelmet közleményében Ovádi Péter.

A nyári hőség idején kiemelten figyeljünk mind az ember, mind az állat társainkra. A haszonállatokról sem feledkezhetünk el, hiszen a meleg időjárás őket sem kíméli. A nappali csúcshőmérséklet idején a nem megfelelő körülmények között tartott házi kedvencünk egészsége komoly veszélybe kerülhet, ha nem vagyunk kellően körültekintőek és nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket.

Jobb elővigyázatosnak lenni. Autónkban 5-10 perc alatt akár 60 Celsius fokra is felemelkedhet a hőmérséklet, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet, éppen ezért ne hagyjunk se embert, se állatot a járműben.

freepik.com

Az állat számára mindig biztosítsunk hozzáférhető vizet, amit időközönként cseréljünk, hogy az ne melegedjen fel! A szabadban való léttel járó veszélyeket megelőzhetjük, ha a kutyát a kora reggeli és esti órákban sétáltatjuk, hiszen napközben az aszfalt átforrósodik, ami a mancsán égési sérüléshez vezethet.

A kertes házakban élő állatok fekhelyét, házát pedig helyezzük árnyékos, naptól védett területre.

A kormánybiztos elmondta, ha bármi szokatlant észlelünk házi kedvencünkön, nem a megszokott módon viselkedik, akkor minél előbb forduljunk állatorvoshoz.

Előzzük meg a bajt, legyünk figyelmesek!

 

Borítókép: freepik.com
 

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!