A világ a pusztulás útjára lépett 1.

2011. 01. 13.
Szerző: Szimpatika
A neves tudós azt valószínűsíti, hogy a klímaváltozás visszafordíthatatlanná vált, és sokkal drámaibb következményei lesznek, mint ami a prognózisokban szerepel.
A borúlátó forgatókönyv kidolgozója szerint 2020-ra a szárazságok és az extrém időjárási jelenségek hétköznapivá válnak, a Szahara 2040-re eléri Európát, Berlin éghajlata pedig Bagdadéhoz válik hasonlóvá.
A világ legnagyobb, tízmilliós népességű nagyvárosai lakhatatlanná válnak. Az általános élelmiszerhiány miatt tömeges lesz az elvándorlás, ami a korábbi világháborúkhoz hasonló konfliktusokhoz vezet, például Szibéria megszerzéséért Kína és Oroszország között. Mindez – a tengerek szintjének emelkedésével, az éhínség és a járványok tömegessé válásával, az életfeltételek radikális romlásával – oda vezet, hogy a bolygó népessége megtizedelődik: 2100-ra a jelenlegi 6,6 milliárdról 500 millióra csökken, és a túlélők Északra húzódnak.

De nem csak James Lovelock kongatta meg a vészharangot. Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája megállapította, hogy a klímaváltozás miatt gyakoribbak lesznek az árvizek Európa észak-nyugati és középső területein. A Földközi-tenger északi partvidékét viszont vízhiány és erdőtüzek fogják sújtani. A felmelegedés következtében bizonyos vírusterjesztő szúnyogok is megjelennek majd Európában.  A folyók vízhozama drámaian csökken. Már ma is, az év bizonyos időszakaiban a Sárga-folyó, a Nílus és a Colorado kiszárad, mielőtt elérné a tengert. A tengerek halállományának legalább a negyedét túlhalásszák. A nagytengeri ragadozók, például a ton- és a kardhalak, valamint a cápák súlyban mért állománya rövid idő alatt 90 százalékkal csökkent.  A következő évszázadban a madárfajok 12 százaléka, az emlősfajok 25 százaléka, a kétéltűek 30 százaléka tűnhet el a Föld színéről. Az erdők féktelen pusztítása jelentősen növelik a kolera és a malária terjedésének kockázatát, és az esőerdők megbolygatása új, még ismeretlen ragályokat is rászabadíthat az emberiségre.
Mintha a statisztikák is igazolnák a Gaia-elméletet. Míg 2009-ig évente átlag 78 ezer ember esett áldozatául valamilyen természeti csapásnak, 2010-ben ötször annyi, mintegy 350-400 ezer ember.

Folytatjuk...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!