Új orrcsepp segíthet felépülni az agyvérzésből

2023. 06. 18.
Forrás: Pharma Online
Ha beválik a jelenleg még klinikai tesztelés alatt álló orrcsepp, az új gyógyszer azokon is segíthet majd, akik késve kapnak segítséget.

Jelenleg, ha valaki agyvérzést kap, és pár órán belül nem jut orvosi ellátáshoz, a felépülés esélyei jelentősen romlanak. A jövőben ezeket az esélyeket javíthatja az az orrcsepp, amelyet a svéd Gothenburg Egyetem, a Kölni Egyetem és a Cseh Tudományos Akadémia munkatársai fejlesztettek ki és jelenleg klinikai tesztelés alatt áll.

A különleges csepp egy C3a nevű peptidet tartalmaz, amely az idegrendszerben természetes körülmények között is jelen van. A szert bemutató tanulmány szerint az egereken végzett kísérletek során a csepp hatására az állatok gyorsabban és nagyobb mértékben nyerték vissza mozgási funkcióikat. 

freepik.com

Az MRI-vizsgálatok igazolták, hogy több idegi összeköttetés regenerálódott, és aktívabbak voltak az idegszövetben a karbantartásért és sebgyógyulásért felelős sejtek, az asztrociták.

Megállapították továbbá, hogy az orrcsepp jóval a kezelés után is kifejtette jótékony hatását – ezzel együtt kiderült az is, hogy káros lehet, ha a cseppet túl hamar alkalmazzák, és gyulladásos folyamatokat válthatnak ki vele.

 

Borítókép: freepik.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!