Várandós férfiak

2011. 01. 10.
Szerző: Szimpatika
A jelenséget Couvade szindrómának nevezték el. Legfontosabb tünetei hasonlóak a terhességi tünetekhez, természetesen azzal a különbséggel, hogy nem közvetlenül a terhesség idézi elő ezeket.
Jelentkezhet étvágytalanság, fogfájás, rendszeres hányinger, szédülés, álmatlanság, ingerlékenység, hirtelen hangulatváltozások, fáradékonyság, alhasi fájdalmak, szélsőséges esetekben anorexia, és ezzel ellentétesen indokolatlan súlygyarapodás is - írja a Wikipédia.
A tünetek általában a terhesség harmadik hónapjától jelentkeznek, és nagyjából a szülésig, illetve a gyermekágyi időszak végéig tartanak.
Egyes statisztikai összehasonlító vizsgálatok szerint a Couvade szindróma a várandós nők partnereinek megközelítőleg 10-15 százalékát érinti.
A legáltalánosabb magyarázat szerint az apa tüneteit a nő és magzat iránti aggódás és felelősségérzet váltja ki. A pszichoanalitikus magyarázat szerint a háttérben a férfi féltékenysége és a nő teremtő ereje miatt érzett irigysége, valamint az áll, hogy az apa mintegy rivalizál a magzattal.

Ám a Couvade- szindrómától eltekintve, írja az amerikai Mayo Klinika egyik tanulmánya, ilyenkor a férfiak ahelyett, hogy kedvenc futballcsapatuk indulóját énekelnék a még meg sem született gyermeknek, jobban foglalkoztatja őket a szülés és az az utáni teendők. Ruth Feldman, az izraeli egyetem professzora több vizsgálatot is végzett a témában.  Megfigyelte, hogy az oxitocin nevű hormon, amely a nőknél többek között az anyaságra való lelki felkészülésért is felel, a férfiak szülővé válásakor is jelentős mértékben megemelkedik. A kispapák esetében ez a hormon ugyanazt a szerepet tölti be, mint az anyáknál. Megfigyelték, hogy azok a férfiak, akiknél magas volt az oxitocin szint, jobban teljesítettek apaként, több időt és figyelmet szenteltek utódaiknak, mint azon társaik, akik hormonszintje alacsony maradt.
Egy másik tanulmányban Feldman azt jegyezte föl, hogy a gyermekkel való játék ugyancsak emeli a férfiak oxitocin szintjét. Ilyenkor a tesztoszteronszint lecsökken, aminek következtében a férfiak „vadászösztöne" kikapcsol, és inkább a családi élet foglalkoztatja őket. Azok a férfiak, akik nemihormon-szintje nem csökken, hajlamosabbak elhanyagolni gyermekeiket.
A prolaktin nevű hormon, amely a nőknél a tejtermelődést serkenti, a férfiak szervezetében is megemelkedik feleségük terhességének harmadik trimeszterében. A hormonnak köszönhetően az ifjú kispapák hallása kifinomultabbá válik utóduk hangjelzéseire.
Feldman egyik tanulmányában 43, olyan első gyermekes férfit vizsgált a kicsinyük megszületését követő hat hónapban, akik szervezetében az oxitocin és prolaktin szint is magas volt. Azt tapasztalta, hogy ezek a férfiak jobban bátorították gyermekeiket a világ és új játékok megismerésére.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!